Svet

Kroz britansku "rupu" u zakonu, pravo u ruski budžet: Nema prepreka za naftu iz Rusije

Antiruske sankcije nisu prekinule dotok ruske rafinisane nafte u Ujedinjeno Kraljevstvo, saznaje Bi-Bi-Si
Kroz britansku "rupu" u zakonu, pravo u ruski budžet: Nema prepreka za naftu iz Rusijewww.globallookpress.com © Axel Heimken/dpa

Milioni barela goriva dobijenog od ruske nafte i dalje se, uprkos sankcijama, uvoze u Veliku Britaniju, zahvaljujući "rupi" u zakonu po kojoj nafta prerađena u drugim zemljama, na primer, Indiji, može da se prodaje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

To, prema pisanju Bi-Bi-Sija, nije protivzakonito i ne krši britansku zabranu uvoza ruske nafte, iako svakako podriva sankcije.

Vlada Velike Britanije negira da je od 2022. godine u tu zemlju uvožena ruska nafta, iako njen portparol kaže da međunarodno priznata "pravila o poreklu" definišu da se nafta, jednom prerađena u drugoj zemlji, za potrebe trgovine klasifikuje kao poreklom iz zemlje prerade.

Bi-Bi-Si je, naime, imao uvid u izveštaj Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) po kome zemlje poput Indije i Kine, koje nisu sankcionisale Rusiju, mogu legalno da uvoze rusku sirovu naftu i da je rafinišu u naftne proizvode kao što je gorivo za avione i dizel, a zatim ih dalje izvoze u Veliku Britaniju i EU.

"Problem sa ovom rupom u zakonu je u tome što povećava potražnju za ruskom naftom i omogućava veću prodaju, ali i povećanje njihove cene, što povećava sredstva koja se šalju u ratni budžet Kremlja", kaže šef CREA Isak Levi.

U posebnom istraživačkom izveštaju, grupa "Global vitnes" procenjuje da je tokom 2023. godine u Ujedinjeno Kraljevstvo uvezeno oko 5,2 miliona barela rafinisanih naftnih derivata koji su dobijeni od ruske sirove nafte.

"Iako Vlada Velike Britanije osuđuje rat u Ukrajini, ostaje saučesnik u prodaji ruske nafte tako što drži ovu rupu u zakonu otvorenom", tvrdi vođa kampanje ukrajinskog tima u "Global Vitnesu" Lela Stenli, koja dodaje da "svaka funta potrošena na rusku naftu pomaže Putinu da plati svoj brutalni rat".

Izveštaj CREA pokazuje procene da su tokom prvih 12 meseci zabrane ruske nafte, naftni proizvodi u vrednosti od 569 miliona funti koje je uvezla Velika Britanija dobijeni upravo od nafte ruskog porekla.

U oba izveštaja se tvrdi da je takozvana rupa u zakonu indirektno obezbedila Kremlju više od 100 miliona funti poreskih prihoda.

Najveći deo uvoza dolazi uglavnom iz tri rafinerije nafte u Indiji, zajedno sa još devet rafinerija u nekoliko zemalja, uključujući Kinu.

Podaci Međunarodne agencije za energetiku pokazuju da se indijski uvoz ruske nafte povećao od početka sukoba u Ukrajini. 

Od početka specijalne vojne operacije porastao je i uvoz indijskog mlaznog goriva i dizela u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ko-šef grupe za međunarodnu trgovinu i carinu u advokatskoj firmi "Brd end Brd", Brajan Mulijer kaže da pravila porekla dozvoljavaju da se ruska sirova nafta prerađena u zemlji kao što je Indija pri uvozu klasifikuje kao indijska nafta.

"Promena porekla se utvrđuje na osnovu obrade. Kada se ruski rafinisani naftni proizvodi u velikoj meri prerađuju u jurisdikciji koja nije Ruska Federacija, više se ne smatra da potiču iz Ruske Federacije", ističe on.

Da je nemoguće je rusku naftu ili proizvode napravljene od ruskih energenata skloniti sa globalnog tržišta, tvrdi analitičar Met Smit.

"Rusija je u toj meri ključni igrač da i nema želje da se sa globalnog tržišta potpuno iskoreni rusko snabdevanje jer bi to izazvalo skok cena", zaključuje on.

image