Srbija i Balkan

Firma Trampovog zeta preuzima Generalštab; Vesić: Potpisan ugovor, nismo prodali zemljište

Ministar Goran Vesić je rekao da Vlada Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina
Firma Trampovog zeta preuzima Generalštab;  Vesić: Potpisan ugovor, nismo prodali zemljište© МГСИ

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, danas je, u ime Vlade Srbije, sa kompanijom "Afiniti global development" (Affinity Global Development), u vlasništvu Džareda Kušnera, zeta bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, potpisao Ugovor o revitalizaciji kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu, odnosno zgrade Generalštaba, koji se nalazi na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

"Vlada Srbije izabrala je za partnera u ovom poduhvatu uglednu američku kompaniju, koja će investirati u revitalizaciju kompleksa bivšeg Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu (SSNO)", rekao je Vesić.

On je dodao da je, kada su ce u javnosti pojavile informacije da će kompleks SSNO biti revitalizovan, rekao da ugovor u tom trenutku nije potpisan i da će javnost biti obaveštena kada se to bude dogodilo. Ministar je istakao da će, sve što se bude radilo u okviru revitalizacije kompleksa, biti učinjeno u skladu sa zakonima Srbije i u saradnji sa Vladom Srbije i svim relevantnim institucijama u zemlji, koje su nadležne za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

"Obnovićemo objekat 25 godina pošto je uništen u bombardovanju. Za četvrt veka nikome nije palo napamet, pre ove Vlade, da kompleks obnovi. Kada ovaj prostor bude revitalizovan doprineće razvoju Beograda i Srbije", naveo je Vesić.

Ministar je posebno naglasio zbog, kako je navedeno u saopštenju MGSI,  dezinformacija koje su se pojavljivale u javnosti, da Vlada Srbija nije prodala zemlju na kojoj se nalazi zgrada, već je, kako stoji u ugovoru, zemljište iznajmila na 99 godina.

Memorijalni kompleks žrtvama NATO agresije

"Investitor je preuzeo obavezu da, ukoliko ne završi investiciju u roku koji je određen ugovorom, Republici Srbiji vrati bez nadoknade zemljište i ono što do tada bude izgrađeno. Zemljište ostaje vlasništvo Republike Srbije", rekao je ministar Vesić.

Vesić je istakao da investitor, prema ugovoru, ima obavezu da na istoj parceli izgradi Memorijalni kompleks posvećen svim žrtvama NATO agresije iz 1999. godine, a koji Srbija, nažalost, ni posle četvrt veka još nema.

"Memorijalni kompleks biće finansiran od strane investitora i nalaziće se u
vlasništvu Republike Srbije koja će odlučiti o programskom sadržaju kompleksa i upravljaće njime", podvukao je Vesić.

Izgled budućeg Memorijalnog kompleksa biće određen na međunarodnom javnom konkursu, na koji će sve zainteresovane arhitekte moći da se jave sa svojim idejama.

Ministar Vesić se zahvalio prvom potpredsedniku Vlade Srbije Siniši Malom na energiji i radu koji je uložio u ovaj, kao i ostale projekte koji su pokrenuli razvoj Beograda i dodao da je ponosan, jer zajedno realizuju još jednu investiciju važnu za budućnost Srbije.

Generalni direktor AGD Ašer Abešepa rekao je da projekat obuhvata jedinstven aspekt saradnje u kojoj će srpske arhitekte i dizajneri biti pozvani da prijave svoje ideje za Memorijalni centar.

"Na ovakav način rekonstrukcija ne samo da predstavlja fuziju srpske i američke
inovativnosti, već iskazuje i poštovanje prema domaćem umetničkom izrazu. Rekonstrukcija ne podrazumeva samo izgradnju zgrada, već i izgradnju mostova među kulturama, poštovanje prošlosti i stvaranje temelja za prosperitetnu budućnost", rekao je Abešepa.

image