Srbija i Balkan

Grenel o zgradi Generalštaba: Simbol sukoba biće pretvoren u most prijateljstva

Već danima u srpskoj javnosti nagađa se da li bi zgrada Genralštaba mogla da bude obnovljena, a pronela se informacija da će je pripasti američkoj kompaniji koja pripada Džaredu Kušneru
Grenel o zgradi Generalštaba: Simbol sukoba biće pretvoren u most prijateljstvaGetty © Pierre Crom

Povodom navoda o interesovanju američkih kompanija za projekat revitalizacije kompleksa zgrade Generalštaba u Beogradu, koji je uništen u NATO bombardovanju 1999. godine, nekadašnji specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine, u administraciji predsednika Donalda Trampa, Ričard Grenel izjavio je da bi taj simbol sukoba mogao da bude pretvoren u most prijateljstva Srbije i SAD.

Grenel je za "Blic" rekao da je projekat "Generalštab" investicija od milijardu dolara.

"Postoje tri projekta, jedan je u Beogradu. Dakle, ovo će biti neverovatni luksuzni projekat mešovite upotrebe sa pet zvezdica. i biće svetske klase", navodi Grenel.

Na pitanje kakve bi koristi Srbija imala od toga, navodi da će se graditi i Memorijalni kompleks.

"U pitanju je poslovni prostor, stanovi i hotel sa pet zvezdica. Napravili smo most koji će obeležiti prvobitnog arhitektu projekta i simboliku prijateljstva sa Zapadom. Memorijalni kompleks će se graditi kroz konkurs – zatražićemo od pojedinaca da dostave predloge za spomen - obeležje. To će biti način da se gleda u budućnost i izgradi most prijateljstva i obnove", rekao je Grenel.

Kada je reč o datumima početka izgradnje, Grenel objašnjava da to zavisi od konačnih dozvola.

"To zavisi od konačnih odobrenja. A onda se nadamo u naredne dve godine", dodao je nekadašnji američki izaslanik za Zapadni Balkan.

"Ovo je prilika da američki investitori preurede bivši Generalštab k, kao simbol ogromnog napretka koji je učinjen u zalečenju rana iz prošlosti. Ovaj projekat pretvoriće simbol prethodnog sukoba u most prijateljstva i obnove", poručio je Grenel.

image