Svet

Strah i panika u Briselu: Trampov povratak mogao bi da izazove sveopšti trgovinski rat

Glavni predsednički kandidat republikanaca preti da će uvesti sveobuhvatne uvozne carine ako bude ponovo izabran. Pregovarači EU već paniče
Strah i panika u Briselu: Trampov povratak mogao bi da izazove sveopšti trgovinski ratGetty © Joe Raedle / Staff

Bauk drugog mandata Donalda Trampa unosi strah u kosti evropskim ministrima trgovine. Glavni predsednički kandidat koji trgovinske deficite doživljava kao "gubitak" američkog bogatstva već je zapretio uvoznom carinom od 10 odsto, ako pobedi na izborima sledeće godine.

Kako, piše "Politiko", mnogo pre novih carina, Trampova trgovinska politika iz prvog mandata mogla bi ponovo da eksplodira i pogodi evropski izvoz sa milijardama dolara carina - za samo osam nedelja.

Tramp je 2018. uveo carine na čelik i aluminijum iz Evropske unije. Bajdenova administracija suspendovala ih je kako bi omogućila EU i SAD da pregovaraju o kompromisu. Ako do 31. oktobra ne bude pronađeno rešenje, tarife se vraćaju na snagu.

Dok bi dve strane mogle da se dogovore da produže suspenziju i nastave pregovore, rizik od Trampove pobede 2024. povećava pritisak da se sklopi raniji dogovor - čak i ako to znači da EU mora da učini ustupke.

Pored spora oko čelika, Brisel i Vašington takođe pregovaraju o ključnom paktu o mineralima. Takav dogovor bi omogućio rudarskim i hemijskim kompanijama iz EU da prodaju svoje proizvode američkim proizvođačima baterija bez rizika da će poreski krediti za električna vozila predviđeni američkim Zakonom o smanjenju inflacije biti smanjeni.

"Ovi meseci koji su pred nama biće veoma važni za EU i SAD", rekla je Luisa Santos iz organizacije za lobiranje u industriji "Biznis Jurop"."Definitivno moramo da pokušamo da rešimo nerešena pitanja".

Tramp je daleko ispred svojih rivala u trci za republikansku nominaciju uoči predsedničkih izbora u novembru 2024, uprkos tome što se suočava sa nizom optužbi za krivična dela.

Njegova pretnja da će uvesti carinu od 10 odsto - ili "porez" - na sav uvoz ako se vrati Belu kuću već je izazvala strahove da bi takav korak mogao da izazove sveopšti trgovinski rat, podižući cene koje plaćaju američki potrošači i preduzeća za mnoga dobra.

"Sa republikanskom administracijom, pregovori su veoma različiti", rekao je jedan diplomata EU. "Pregovori su očigledno bili mnogo komplikovaniji sa Trampovom administracijom nego sa administracijom koju danas imamo pred sobom".

Ne očekuje samo Belu kuću potencijalna promena. U junu 2024. su izbori za Evropski parlament, nakon čega će biti imenovan novi izvršni direktor EU. Zbog toga se evropski zvaničnici i lideri industrije nadaju da će postići dogovor o čeliku i ključnim sirovinama pre samita EU-SAD koji je okvirno zakazan za oktobar.

Visoki predstavnik EU za trgovinu Valdis Dombrovskis i američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai mesecima se već redovno sastaju, ali vesti o napretku pregovora za sada nema.

Aksel Egert, šef Evropskog udruženja za čelik, rekao je da će EU pucati sebi u nogu ako ne postigne dogovor o čeliku, tvrdeći da to predstavlja ogromnu priliku za rešavanje klimatskih promena i stvaranje jednakih uslova za industriju. Istovremeno, on je priznao da su razlike između Brisela i Vašingtona "još veoma velike".

Jedna od glavnih evropskih zabrinutosti je da bi predlozi SAD za stvaranje takozvanog "karbon kluba" u kome bi bile kompanije koje bi odvajale sredstva za borbu protiv emisija ugljendioksida prekršio pravila globalne trgovine. Brisel želi da izbegne percepciju da koristi argument o klimi kao paravan za uspostavljanje transatlantskog čeličnog kartela.

Druga evropska zabrinutost je da SAD ne bi isključile mogućnost ponovnog uvođenja carina protiv EU, iako ih je Svetska trgovinska organizacija označila kao nezakonite.

Naročito u pitanju čelika, sat koji otkucava takođe može dati prednost Vašingtonu u pregovorima, rekao je jedan od diplomata. SAD se zalažu za zamenu trenutnih tarifa novim carinama koje bi se povećale na osnovu količine ugljenika ispuštenog u atmosferu u proizvodnji uvezenog čelika i aluminijuma, piše "Politiko".

Ovo je pitanje osetljivo za Brisel, jer diplomate tvrde da bi takva politika prekršila pravilnik STO. S obzirom da Vašington sada gura Brisel da bude "kreativniji", izgledi Trampovog povratka mogli bi da podstaknu pregovarače EU da popuste pod pritiscima.

Pojedini trgovinski stručnjaci primećuju da je, pod Bajdenom, Vašington nastavio da ometa ulogu STO u rešavanju sporova.

"Ton i atmosfera bi se promenili, ali, u suštini, transatlantski trgovinski odnosi teško da će se mnogo razlikovati pod predsedništvom Bajdena ili Trampa", rekao je Dejvid Klajman, gostujući saradnik briselskog istraživačkog centra "Brojgel".

image