Svet

Atentat na premijera Slovačke: Fico "za dlaku izbegao smrt"; Pucnji politički motivisani

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je zatražio od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti
Atentat na premijera Slovačke: Fico "za dlaku izbegao smrt"; Pucnji politički motivisani© Rafal Klimkiewicz/Keystone Press Agency

Lekari su tokom noći uspeli da stabilizuju stanje slovačkog premijera Roberta Fica posle jučerašnjeg atentata u gradu Handlovi, ali ono je i dalje teško, saopštila je danas direktorka bolnice u Banskoj Bistrici Mirijam Lapunikova.

Fico je hospitalizovan a dva lekarska tima operisala su slovačkog premijera pet sati.

"Trenutno se preduzimaju dalje radnje za poboljšanje njegovog stanja", rekao je slovački ministar odbrane Robert Kalinjak.

Budući predsednik Slovačke Peter Pelegrini rekao je da je premijer Robert Fico "za dlaku izbegao smrt" i da je mogao da pogine da je ranjen malo iznad ili ispod.

"Robert Fico je izbegao smrt za dlaku, bilo bi dovoljno da je nekoliko prostrelnih rana bilo nekoliko centimetara na drugom mestu, i danas bismo možda pričali o sasvim drugim stvarima", rekao je on.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj-Eštok zatražio je danas od potpredsednika Vlade Tomasa Tarabe sazivanje nacionalnog saveta bezbednosti, a Vlada će održati sednicu.

Rad Narodne skupštine trenutno je obustavljen, a ulaz u zgradu onemogućen.

Premijer Slovačke je nakon ranjavanja u veoma teškom stanju prebačen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Slovački mediji su preneli da je napadač 71-godišnji pisac Juraj Cintula, ali Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija još uvek nisu potvrdile te navode.

Premijer je ranjen u ekstremitet, grudni koš i stomak, a u bolnicu je prebačen helikopterom.

Ministar Šutaj-Eštok je rekao da je napad na Fica bio politički motivisan i da je napadač odluku o tome doneo nakon predsedničkih izbora pre više od mesec dana.

Ambasador Srbije u Slovačkoj Aleksandar Nakić potvrdio je da je Ficovo stanje trenutno stabilno.

"Imao je tri rane. Operisan je u Banskoj Bistrici, u najboljoj bolnici, i trenutno od jutros, zapravo od juče od podne od operacije, stanje je stabilno, hvala Bogu", rekao je Aleksandar Nakić.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvi lider koji je osudio atentat.

 • 16. maj 2024 • 19:23

  19:23

  Poljski premijer rekao da je dobio pretnje nakon što je izvršen atentat na Fica

  Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da je dobio pretnje nakon što je izvršen atentat na premijera Slovačke Roberta Fica.

  Kako prenosi Rojters, ispod Tuskove objave na Iksu, pojavio se komentar da su Slovaci dali primer Poljacima šta bi trebalo da urade sa Tuskom ukoliko odluči da ne sprovede investiciju na velikom aerodromu u centralnom delu zemlje.

  Poljski mediji objavili su danas, pozivajući se na izvor iz Službe državne zaštite, organa koji je zadužen za zaštitu važnih ličnosti u Poljskoj, da će zaštita Tuska biti pojačana nakon atentata na Fica.

 • 16:44

  Pelegrini: Fico za dlaku izbegao smrt

  Budući predsednik Slovačke Peter Pelegrini rekao je da je premijer Robert Fico "za dlaku izbegao smrt" i da je mogao da pogine da je ranjen malo iznad ili ispod, prenose "RIA Novosti".

  "Robert Fico je izbegao smrt za dlaku, bilo bi dovoljno da je nekoliko prostrelnih rana bilo nekoliko centimetara na drugom mestu, i danas bismo možda pričali o sasvim drugim stvarima", rekao je Pelegrini novinarima na brifingu ispred zgrade bolnice u Banskoj Bistrici, gde je Fico hospitalizovan posle pokušaja ubistva.

  Pelegrini, koji je ranije rekao da je zdravstveno stanje Fica "kritično", na kratko je posetio premijera u bolnici i nekoliko minuta razgovarao sa njim.

  On je izrazio nadu da će Fico moći da donosi odluke u predstojećim danima, a da će u međuvremenu njegove dužnosti preuzeti zamenik premijera i ministar odbrane Robert Kalinjak.

 • 16:38

  Simonjan poručila Britancima: Naučite ruski!

  Britanski "Telegraf" preneo je da je glavna urednica medijske grupe "Rusija sevodnja" i televizijskog kanala RT Margarita Simonjan rekla da je Ukrajina odgovorna za pokušaj ubistva slovačkog premijera.

  "Telegrafe, dragi. Navela sam da sve vas treba smatrati krivim za pokušaj ubistva, a ne samo Ukrajinu. Naučite ruski", odgovorila im je Simonjan.

 • 16:05

  Orban: Verujemo u oporavak Roberta Fica

  Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da slovački premijer Robert Fico, koji je teško ranjen u atentatu, neće moći da bude aktivan u najvažnijim mesecima uoči evropskih parlamentarnih izbora, ali da Mađarska veruje da će se oporaviti.

  "Sada moramo da se borimo sami za mir, od sada ćemo udvostručiti snagu i boriti se sami", kazao je Orban u okviru svoje predizborne turneje pred izbore koji će biti održani 9. juna, preneo je MTI.

  On je pozvao okupljene u Kečkemetu, na jugoistoku zemlje da "glasaju za mir i okončaju nasilje" 9. juna.

  Prema rečima njegovog portparola, on je lokalnim biračima rekao da je "s promenom vlade na poslednjim izborima Slovačka krenula putem da postane zemlja posvećena miru".

  "Ovo je velika pomoć Mađarskoj, ali je proces prekinut pokušajem levičarskih aktivista da ubiju slovačkog premijera", istakao je Orban.

 • 15:32

  Izabrani predsednik Slovačke nakon posete Ficu: Premijer i dalje u kritičnom stanju

  Stanje slovačkog premijera Roberta Fica i dalje je veoma teško, saopštio je izabrani predsednik Republike Peter Pelegrini nakon posete šefu vlade u bolnici, u Banskoj Bistrici.

  "Lekari su rekli da mogu da ga posetim vrlo kratko. Situacija je i dalje veoma kritična", kazao je Pelegrini novinarima ispred bolnice.

  Prema njegovim rečima, Fica čekaju teški sati i dani.

  "Želim mu puno snage u borbi koja ga čeka. Predstoji mu veoma težak period, držimo palčeve i verujemo da neće biti nikakvih komplikacija", dodao je Pelegrini.

 • 15:26

  MUP Slovačke: Pojačano obezbeđenje državnih službenika, političara i medija

  Slovačke službe bezbednosti pojačale su zaštitu političara, državnih službenika i predstavnika medija nakon atentata na premijera te zemlje Roberta Fica, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Slovačke Matus Šutaj-Eštok.

  On nije naveo konkretne mere, ali je naveo da nisu uključene samo slovačke službe bezbednosti, već i regionalne policijske uprave.

 • 14:23

  Kalinjak demantovao da Fica čeka još jedna operacija

  Ministar odbrane Robert Kalinjak je posle sednice Saveta bezbednosti demantovao informaciju da Roberta Fica čeka nova operacija.

 • 14:03

  Premijer Slovačke još u aprilu predvideo atentat

  Slovački premijer Robert Fico, na koga je juče izvršen atentat, u video-poruci još u aprilu je poručio da nezadovoljstvo jednog dela slovačkog društva rezultatima predsedničkih izbora u toj zemlji, pojačavaju pojedini slovački mediji što bi moglo da dovede do ubistva jednog od političara u vladi.

  "Predstavnike vlade psuju na ulicama. Samo čekam da ta frustracija, koju intenzivno produbljuju 'Denik N', 'Sme' i 'Aktualiti' (informativni portali), rezultira ubistvom jednog od prvih vladinih zvaničnika. Ne preterujem ni najmanje", kazao je tada Fico.

 • 13:56

  Ministar unutrašnjih poslova: Napad bio politički motivisan

  Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je nakon vanredne sednice Državnog saveta bezbednosti i Vlade izjavio da se radi o politički motivisanom napadu.

  "Policija radi samo sa jednom verzijom. Napadač koji je pokušao da ubije Roberta Fica optužen je za krivično delo – pokušaj ubistva iz političkih razloga", rekao je ministar.

  On je rekao da je počinilac ispričao da je napao premijera zbog ukidanje Kancelarije specijalnog tužioca, obustavljanje vojne pomoći Ukrajini, mešanje u RTVS i smena predsednika Sudskog saveta.

  Eštok je dodao da je napadač bio nezadovoljan izbornim rezultatima i da je učestvovao je na antivladinim protestima.

  Prema Šutaju Eštoku, napadač je delovao sam i nije povezan sa radikalnim grupama.

  Ministar je, takođe, pozvao društvo, političare, novinare i građane da prestanu sa eskalacijom situacije.

  On je dodao da policija istražuje 32 osumnjičena lica koja su podržala napad na društvenim mrežama.

  Eštok je ocenio da su bezbednosne snage adekvatno odreagovale prilikom napada na premijera.

 • 13:48

  Kalinjak: Fico i dalje u životnoj opasnosti

  Stanje šefa vlade Slovačke Roberta Fica, i dalje se ocenjuje kao teško, izjavio šef republičkog Ministarstva odbrane Robert Kalinjak posle hitnog sastanka Saveta državne bezbednosti i Vlade Slovačke.

  Lekari su uspeli da stabilizuju njegovo stanje, ali njegov život i dalje nije van životne opasnosti", rekao je on.

  Kalinjak je naveo da su mogućnosti komunikacije premijera ograničene zbog njegovog teškog stanja .

  Ministar odbrane je o napadaču na Fica reka da je on pre osam godina došao na skup slovačkih regruta da bi ih podstakao da prestanu da koriste oružje. 

  "Čovek se promenio od pacifiste u radikalnog ubicu", kazao je Kalinjak.

image