Svet

Slovački premijer: Sukob Rusije i Ukrajine počeo je zbog ukrajinskih neonacista

Strategija sukoba u Ukrajini za uništenje Ruske Federacije ne funkcioniše, jer Moskva nije ni politički ni ekonomski na kolenima, poručio je Robert Fico
Slovački premijer: Sukob Rusije i Ukrajine počeo je zbog ukrajinskih neonacistaGetty © Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto

Zapad ne može da prizna da strategija sukoba u Ukrajini za uništenje Ruske Federacije ne funkcioniše, izjavio je premijer Slovačke Robert Fico. 

Prema njegovim rečima, lideri kijevskog režima su pre dve godine onemogućili zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

Robert Fico sada s pravom tvrdi da je "najadekvatniji" političar u Evropi, jer pod njegovim vođstvom, Slovačka je odustala od podrške Ukrajini, a i redovno podseća da su upravo Zelenski, njegovo okruženje i Zapad koji ih podržavaju, isprovocirali Moskvu na vojnu operaciju.

"Zapad je mislio da će masovna podrška Ukrajini, i finansijska i vojna, u kombinaciji sa sankcijama Rusiji i lažnom demonizacijom predsednika Putina, baciti Rusiju na kolena", podsetio je Fico, naglasivši da je taj plan propao.

Slovački premijer je istakao da Rusija nije ni politički ni ekonomski na kolenima, a da je tokom prošle godine stekla velike teritorijalne dobiti tokom sukoba i prilagodila svoju vojnu proizvodnju novim uslovima. 

Prema njegovim rečima, Moskva je dugo tražila od Zapada da zaustavi širenje NATO-a, ali je Alijansa ignorisala zabrinutost Rusije u vezi sa tim. 

Kako je dodao, EU mora da deluje drugačije da bi se postigao mir u Ukrajini, međutim, lideri EU i dalje insistiraju na vojnoj podršci Kijevu.

"Smatram da je ovo osnova za izbijanje trećeg svetskog rata. Šokantno je da nema mirovnog plana, da EU ne koristi svoju punu težinu da obezbedi trenutni prekid vatre i da je jedini plan da se podrži međusobno ubijanje Slovena", zaključio je Fico.

image