Svet

Slovački premijer: Možete samo da sanjate o povlačenju Rusije iz Donbasa i Krima

Želim da se ukrajinski sukob okonča što pre, jer će u suprotnom doneti mnogo besmislenih žrtava na obe strane, a do tada, moramo da se prilagodimo novoj realnosti da su Donbas, Lugansk i Krim deo Rusije, poručio je Robert Fico
Slovački premijer: Možete samo da sanjate o povlačenju Rusije iz Donbasa i Krima© Sean Gallup/Getty Images

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je "apsolutno nerealno" da bi Rusija mogla da napusti Donbas, Lugansk ili Krim.

"Ako neko misli da je jedino rešenje za situaciju u Ukrajini da se Rusi vrate na granicu gde su bili i napuste Krim, onda je to apsolutno nerealno. Moramo da se prilagodimo novoj realnosti koju sada vidimo", kazao je Fico u intervjuu za "Hlavne spravi".

On je istakao da želi da se ukrajinski sukob okonča što pre, jer će u suprotnom doneti mnogo besmislenih žrtava na obe strane.

Slovački premijer je još jednom naglasio da podržava samo humanitarnu pomoć Ukrajini i da ne veruje u vojno rešenje sukoba.

"Stvarno želim da se taj rat završi, inače ćemo biti svedoci velikog broja žrtava na jednoj i drugoj strani bez ikakvog rezultata. Ne mogu da zamislim kako će izgledati mir između Rusije i Ukrajine, ali doći će i biće bolan. Naivno je verovati da će Rusi napustiti Donbas, Lugansk i Krim", zaključio je.

Fico je ranije izjavio da je Ukrajina "jedna od najkorumpiranijih država na svetu" pod potpunom kontrolom Sjedinjenih Država.

On je dodao da Zapad "može da pošalje sve oružje na svetu u Ukrajinu, ali to joj neće pomoći da vojno pobedi Rusiju", kao i da je većina evropskih država opsednuta mržnjom prema Rusiji i da je, da bi oslabila Rusku Federaciju, spremna da se bori do poslednjeg ukrajinskog vojnika.

image
VV inauguration
banner