Srbija i Balkan

Vučić povodom kritika da je govorio na ruskom: Sam odlučujem na kojem jeziku ću se obraćati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Kotoru gde je učestvovao na panelu "Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta" u okviru Samita Zapadnog Balkana i Evropske unije pod nazivom "Jedan region – zajednička vizija"

"Baš me briga ko će šta da mi zamera, smatrao sam prikladnim da deo svojih izlaganja pričam na ruskom, a deo na srpskom. Sam ću odlučivati koji ću jezik da koristim, shodno prilikama gde se obraćam. Sam ću o tome odlučivati, uz poštovanje činjenica da predstavljam građane Srbije i državu Srbiju", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje da li su mu pojedini zamerili što je juče u Ruskom domu govorio na ruskom jeziku.

Govoreći o Danu Evrope, on je rekao da su Šumanova deklaracija i Dan Evrope važno nasleđe, da ga poštujemo, ali da nikada nećemo zaboraviti da 9. maja slavimo Dan pobede nad fašizmom.

"Bez toga ne bismo imali ni zemlju ni ljude i pitanje je gde bismo se danas nalazili", poručio je.

O rezoluciji o Srebrenici

Govoreći o glasanju za rezoluciju o Srebrenici, Vučić je rekao da "nemamo ključne zemlje" ali da poštujemo integritet svih zemalja sveta", i da su za Srbiju sve zemlje važne i da je jasno od početka da ne možemo da pobedimo Kolektivni zapad.

"Mi se borimo za čast, za Srbiju, za Republiku Srpsku u okviru Dejtona. Borićemo se, nema tu velike filozofije. Ići ću i ja u Njujork. Ovde je reč o političkoj deklaraciji, političkoj odluci u kojoj hoćete da stavite kolektivni žig jednom narodu. Ja sam ponosan na činjenicu da Srbija može da se suprotstavi uzdignute glave, za nas sloboda nema cenu", poručuje predsednik.

Dodao je da Sarajevo može da prati šta hoće i da neće nikada da posustane, pa čak, kako kaže, ni kad usvoje rezoluciju.

"Šta je smisao? Je li to, što je rekao Konaković, revizija tužbe, ili ratna odšteta?", upitao je.

Ideja o rezoluciji o Jasenovcu dobra ideja

Dodao je da je ideja o rezoluciji dobra i da će sagledati oberučke "kako da je u budućnosti prihvatimo", ali da je pitanje za predstavnike građana Crne Gore da li to žele ili ne.

On je novinarima u Kotoru rekao da njega boli sve što se radi protiv srpskog naroda na KiM i da to nikada nije krio, kao što ne krije koliko je opasna rezolucija o Srebrenici koju planiraju "veliki, bahati i moćni" da donesu.

"Što se tiče Crne Gore, za razliku od onih koji dolaze da kažu Crnoj Gori šta treba da uradi, ja to ne radim. Mi poštujemo Crnu Goru, to je njena odluka. Da li će Srbija da bude oduševljena ako podrži rezoluciju, svakako neće. Ali nemojte da nas bijete po glavi i da nas terate da kažemo da nam je to mnogo lepo. Izdržaćemo mi i te udarce, nije problem, ali ne terajte nas da vičemo kako nam je lepo", rekao je on.

Najava Prištine o njihovom nacrtu Statuta ZSO još jedan Kurtijev trik


Povodom najave Prištine da će tzv. kosovskog ustavnom sudu dostaviti do kraja maja svoj nacrt Statuta Zajednice srpskih opština Vučić je rekao da je u pitanju još jedan trik Aljbina Kurtija i njegovih pomagača i lobista, ali ne i ozbiljan pokušaj.

"Reč je o još jednom triku koji zajednički provode Aljbin Kurti i njegovi pomagači uključujući i Geralda Knausa i sve druge njihove lobiste. Oni sami kažu da će oni dostaviti svoj tekst do kraja maja. A ko ste vi da dostavljate svoj tekst? U Briselskom sporazumu je sasvim jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno, konceptualno i u načelu, saglasili da to bude tekst koji je predala EU - kakve veze oni imaju sa tim i šta imaju da dostavljaju bilo šta", poručio je Vučić.

Vučić je istakao da je naravno reč o triku zato što, kako je rekao, Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope.

"Tako da je to još jedan pokušaj, a da li će oni to da urade ili ne, to ne mogu da znam. Ali naravno da je reč o triku, a ne ozbiljnom pokušaju da se bilo šta uradi u pravcu sprovođenja sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, čak i o nacrta Statuta koji je podnela EU nedavno i sa kojim smo mi, kao što sam rekao, saglasni", naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio da je imao priliku da razgovara i sa američkim predstavnikom, O'Brajanom o svim važnim pitanjima, evropskom putu, dijalogu sa Prištinom, rezoluciji o Srebrenici koja će, kako je rekao, biti doneta sledeći četvrtak.

"Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, od evropskog puta Srbije do odnosa sa Prištinom. I razume se o svemu što sledi posle usvajanja rezolucije o Srebrenici u sledeći četvrtak", rekao je Vučić.

Istakao je da su na Samitu razgovarali o Planu rasta EU za ZB koji će doneti dobar rezultat za naše građane i u smislu veće stope ekonomskog rasta, kao i ubrzanju trgovine, usluga i kapitala, ne samo u regionu, već i u celoj Evropi.

Vučić je naglasio da će taj Plan posebno otvoriti nove mogućnosti za privlačenje investicija, kao i da je upravo to što u stvari donosi ogromnu korist za ceo region.

"Kada sam postao premijer 75 % BDP-a je bio dug, u stvari 79%, a danas je 47,8 posto, što je najmanje u regionu, dvostruko niže nego na nivou EU", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

"Nemamo problema sa zaduživanjem", naglasio je on.

"Dogovor o slobodnom prometu radne snage ima izuzetno pozitivan efekat, mi imamo nedostatak radne snage, moraćemo da je uvozimo iz svih delova sveta ukoliko želimo da čuvamo stopu rasta", objasnio je predsednik Srbije.

O atentatu na Fica

"Izuzetno sam potresen, verujem da ću ga u danima pred nama posetiti. On je borac, jedan strahovito snažan, jak lider. Što se tiče ovih koji su hapšeni, sa njima će se ponašati u skladu sa zakonom. Ovaj što je meni pretio je svaki dan činio neka krivična dela, 50 dela naređano", rekao je Vučić, komentarišući saopštenje MUP-a da je uhapšena jedna osoba zbog ugrožavanja njegove bezbednosti.

Prethodno, Vučić je objavio na Instagramu zajedničku fotografiju sa učesnicima samita.

"Veoma smo entuzijastični u vezi sa Planom rasta, a ovakav izmenjeni pristup otvorio je mnoge dobre prilike za sve nas na Zapadnom Balkanu. Nismo razgovarali o velikim političkim pitanjima, već o životnom standardu građana i razvoju ekonomije zemalja u regionu. Ovo će nam pomoći da se približimo Evropskoj uniji i doneće mnoge koristi celom regionu", napisao je Vučić na Instagramu.

image