Srbija i Balkan

Vučić na skupu u Ruskom domu: Narod koji se ne bori nema budućnost

Predsednik Srbije govorio je u Ruskom domu na temu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda"
Vučić na skupu u Ruskom domu: Narod koji se ne bori nema budućnost© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u Ruskom domu na skupu "Revizija istorijskih činjenica i otpor slobodarskih naroda", povodom sve učestalijih revizija istorijskih činjenica i poručio da narod koji se ne bori i ne poznaje svoju prošlost, ne može da razume svoju sadašnjost i dodao da pripadnici srpskog naroda nikada nisu i nikada neće ostati nemi na negiranje ili minimiziranje posledica Holokausta, imajući u vidu zajedničku, stradalničku sudbinu srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

"Onaj koji kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, davno je rekao Džordž Orvel. A narod koji se ne bori i ne poznaje svoju prošlost ne može da razume svoju sadašnjost i najvažnije nema budućnost. Upravo zato traje bespoštedna i bezočna borba između onih koji bi izmenom činjenica iz prošlosti da promene svoju političku poziciju u budućnosti i onih koji bi, sa druge strane, da neokrnjeni sačuvaju činjenice i dokaze o događajima iz prošlosti, bez obzira na snagu i moć političkih činilaca u sadašnjosti i budućnosti", rekao je Vučić.

Dodao je da pristalice istorijskog revizionizma to opravdavaju kontinuiranom interakcijom između sadašnjosti i prošlosti, stalnom borbom činjenicama, kao i mogućnostima uvida u državne arhive i datoteke.

"Ta škola mišljenja svoju teorijsku podlogu našla je u učenju američkog istoričara Mekfirsona. A tobož bez političke namere i cilja menja činjenice i novonastale platforme koristi za stvaranje novog političkog konteksta sa ciljem stvaranja vitalnih strateških i geopolitičkih ciljeva", rekao je Vučić.

Dodao da je posebno interesantna činjenica da su svi veliki akteri savremene politike razumeli značaj tumačenja prošlosti i da lukavo, sebe uvek predstavljaju kao žrtve tuđeg negacionizma i revizionizma, želeći da potvrde ispravnost sopstvene pozicije.

"Po pravilu, iz svih zemalja Zapada možete čuti reči o Putinovom revizionizmu, njegovom iskrivljenom tumačenju istorije, dok iz Rusije neretko slušate o degeneraciji stavova zapadne političke škole i zameni teza nametanjem laži umesto istine kao osnovnom principu zapadnog strateškog i taktičkog političkog delanja", rekao je Vučić.

Ocenio je da je dominacija zapadne ekonomije i njihove globalne meke moći, koja posebno uključuje medijsku sferu, dovela do toga da i ono što su bili istorijski aksiomi, budu podvrgnuti preispitivanju, neretko izvrgnuti ruglu i tragičnom izvrtanju činjenica, koje više nisu činjenice, već nekakve besmislene laži iz prošlosti.

Antiistorijski narativ

"Neki od najopipljivijih primera pokušaja konstruisanja antiistorijskog narativa, to jest prenošenja odgovornosti za posledice oružanih sukoba, kojima se iznova treba vraćati, jesu oni koji se odnose na Prvi i Drugi svetski rat. Jedan od esklatantnih primera sadržan je u knjizi Kristofera Klarka pod naslovom 'Mesečari', u kojoj autor iznosi tezu da ne postoji isključiva krivica Nemačke i Austrougarske za izbijanje Prvog svetskog rata, već neskriveno implicira, istorijski apsolutno neutemeljeno, odgovornost Srbije za izbijanje tog svetskog sukoba", rekao je on.

Dodao je da se u tom kao i u njemu sličnim slučajevima govori o tendenciji koja se javlja kod određenih istoričara sa namerom da se Srbiji, ali i Rusiji, pripiše isključiva odgovornost za izbijanje konkretnih oružanih sukoba.

"Posebni izazovi prisutni su u vezi sa temom Drugog svetskog rata. I sve dok u se u mnogim sredinama i društvima otvoreno negira genocidni karakter, masovnost, brutalnost i teritorijalna rasprostranjenost genocida koji je Hrvatska država počinila nad pripadnicima srpskog, jevrejskog i romskog naroda između 1941. i 1945. godine, dotle se u tim sredinama i društvima još otvorenije i brutalnije negiraju obim i karakter stradanja civila i pripadnika oružanih snaga Sovjetskog saveza, odnosno se negira odlučujuća uloga Crvene armije u konačnom i potpunom slomu Trećeg rajha i nacističke Nemačke", rekao je Vučić.

Istakao je da pripadnici srpskog naroda nikada nisu i nikada neće ostati nemi na negiranje ili minimiziranje posledica Holokausta imajući u vidu zajedničku, stradalničku sudbinu srpskog, jevrejskog i romskog naroda.

Vučić se potom osvrnuo i na Predlog Rezolucije o Srebrenici:

"Očekivao sam da će povući predlog rezolucije koji samo što nisu nazvali rezolucijom protiv srpskog naroda. Govorili su kako krivica ne može da bude kolektivna, a mi smo samo postavljali pitanja protiv koga je krivica uperena", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da sledi najtežih sedam dana od kada je premijer ili predsednik.

"Biću potpuno posvećen borbi, od nedelje uveče pa do četvrtka provešću u Njujorku gde ću se boriti za istinu, znajući da nemao nikakvu šansu da pobedimo, znajući koliko je moćna mašinerija Zapada, koliko su bogati silni, moćni i bahati. Ali nemamo izbora, saterali su nas u ćošak, a kada vas sateraju onda ne brinete da li možete da izađete, jer iz ćoška izlaza nema, već se koncentrišete na ono što bratite. A ono što branimo i ono što im nećemo dati da nam uzmu to je čast, Republika Srpska i Srbija", rekao je Vučić i poručio:

"Borićemo se za Srbiju i borićemo se i snažnije i jače nego što su očekivali, i kad usvoje tu rezoluciju, borićemo se još snažnije i nikada nećemo pognuti glavu onima koji bi najstradalniji narod na Balkanu da proglase genocidnim. Sačuvaćemo Srbiju i Srpsku. Neka živi Srbija".

Srbija zahvalna Rusiji koja brani istorijsku nauku od revizionista

Vučić rekao je da je Srbija duboko zahvalna Ruskoj Federaciji koja, kako je istakao, na najvišem diplomatskom nivou u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija brani istorijsku nauku od nasrtaja revizionista.

"Od onih koji žele da crno bude belo, da smrt bude život i da dželati budu žrtve, pa da svi mi prihvatimo takvo razmišljanje i da nestanemo. Očito je dragi prijatelji da se nalazimo u samom središtu svojevrsne bitke, koja ima za cilj konstruisanje i nameštanje željenog istorijskog narativa u vezi sa posebno značajnim odnosno izuzetno dramatičnim i tragičnim događajima iz perioda 20. veka", rekao je on.

Naveo da je Francuski institut za istraživanje javnog mnjenja u razmaku od 70 godina sproveo anketu sa pitanjem, koja je nacija presudno doprinela kraju nacizma, i da je pre 70 godina odgovor bio Rusija, a danas je odgovor Amerika.

"Francuski autor pita, verujete li da su upravo SAD najviše doneli porazu nacista, i odmah daje odgovor na svoje pitanje i kaže razmislite ponovo, da vaši deda i pradeda sigurno nisu mislili kao vi - a deda i pradeda su bili savremenici tog događaja, a ne žrtve indoktrinacije holivudskim filmovima. Maršal Žukova (Georgij) je rekao 'mi smo oslobodili Evropu od fašizma, ali nam oni to nikada neće oprostiti, naprotiv, danas neki kao da zameraju Crvenoj armiji, našim borcima pobedu nad fašizmom'", naveo je predsednik.

"Za mene i moje potomke 9. maj će uvek biti Dan pobede, koji ćemo slaviti", poručio je Vučić okupljenima na ruskom jeziku u punoj sali Ruskog doma.

Dodao je da su Srbi, svesni istorijske faktografije i priča svojih očeva, jasno opredeljeni za poštovanje istine.

"Studija Ruske akademije nauka 1993. godine procenjuje Sovjetske ratne gubitke na 26,6 miliona, vojne evidencije su znatno preciznije i navode 8.668.400 žrtava pripadnika Crvene armije. Ruski naučnici još uvek se spore oko tačke broja civilnih žrtava koje se sreću u Drugom svetskom ratu, iako taj broj nije manji od 17,9 miliona ljudi. Pobeda kod Staljingrada odnela je preko milion ruskih vojnika i civila", naveo je Vučić.

Govoreći o našim prostorima, kako je rekao predsednik, u oktobru 1944. godine u sadejstvu naših rodoljuba i Crvene armije tokom beogradske strateške ofanzivne operacije, oslobođen je naš glavni grad, a potom i cela država.

"Sa vojno-starteškog stanovišta, Srbija predstavlja ključnu oblast, jer kroz Dunavsku, Moravsku i Ibarsku dolinu prolaze najvažnije saobraćajnice", rekao je predsednik.

Srbija, dodao je ima odlučnost da neguje neselektivnu kulturu sećanja, i naveo da su Srbi oduvek bili slobodarski narod.

Početak obraćanja predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posvetio pucnjavi u kojoj je ranjen slovački premijer Robert Fico.

Zamolio je patrijarha da, zajedno sa svim arhijerejima SPC, se svi zajedno molimo za zdravlje i oporavak "našeg brata i prijatelja" Roberta Fica i da mu Bog podari dug život posle mučkog napada.

Reč je o jednom od malobrojnih slobodarskih lidera u Evropi, koji je uvek imao ogromnu snagu , rekao je Vučić.

Dodao je da je Fico i danas nepokolebljivi prijatelj Srbije i da veruje da će to zadugo ostati.

"On i Slovačka su u našim srcima. Uvek su bili na strani Srbije i to im nikada nećemo zaboraviti", rekao je Vučić.

Bocan-Harčenko: Iživljavanje nad istorijom deo hibridnog rata

Na skupu se obratio i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko koji je poručio da se danas sprovodi iživljavanje nad istorijom (citat ruskog predsednika Vladimira Putina), te dodao da se veličaju nacisti poput banderovaca i ustaša.

"To je deo hibridnog rata protiv naše zemlje kako bi se Rusiji naneo strateški poraz", rekao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da Zapad pokušava da progura rezoluciju o Srebrenici, što se potpuno uklapa u reviziju istorije.

Prisutni su i srpski patrijarh Porfirije, potpredsednik vlade Aleksandar Vulin, ministar kulture Nikola Selaković, ministar bez portfelja Nenad Popović, ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović i ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić.

image