Srbija i Balkan

Gervala obavestila Savet Evrope da Priština do kraja maja šalje statut ZSO ustavnom sudu

Priština je prethodno saopštila da je formiranje ZSO postavljeno kao uslov za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope
Gervala obavestila Savet Evrope da Priština do kraja maja šalje statut ZSO ustavnom suduwww.globallookpress.com © Leon Kuegeler

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala saopštila je danas da je pismom obavestila Savet Evrope da će Priština do kraja maja uputiti tzv. kosovskom ustavnom sudu predlog statuta Zajednice srpskih opština.

Priština je prethodno saopštila da je formiranje ZSO postavljeno kao uslov za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope.

Gervala je na Fejsbuku navela da je u pismu predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Ruzopulosu navela da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje "mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu".

"Nacrt obezbeđuje ne samo puno poštovanje ustava i zakona republike Kosovo, već u isto vreme sprečava nedozvoljene intervencije spolja, kako u opštinama tako i širom KiM", napisala je Gervala.

Pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope (SE) nije se, uprkos očekivanjima Prištine, našlo na dnevnom redu Komiteta ministara Saveta Evrope, koji će zasedati danas i sutra u Strazburu, saznaje Tanjug.

Dnevni red je usvojen i na njemu se nije našlo pitanje članstva, ali je dnevni red sklon promenama i može se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.

Šefica srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE) Biljana Pantić Pilja rekla je za Tanjug da misli da je nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa njegovim kolegom Emanuelom Makronom došlo do određenih promena u stavovima pojedinih zemalja, pre svega Italije i Francuske, i izrazila nadu da se o prijemu tzv. Kosova u SE neće uopšte raspravljati na predstojećem Komitetu ministara.

PS SE je 16. aprila usvojila preporuku na osnovu izveštaja Glavne izvestiteljke za prijem "Kosova" u SE Dore Bakojani da se tzv. Kosovo primi u članstvo SE.

Bakojani je preporučila članstvo tzv. Kosova u SE, iako je Priština ispunila samo jedan od tri uslova koje je ona prvobitno navela, a to je sprovođenje odluke ustavnog suda u Prištini o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani i to tek osam godina nakon donošenja.

Druga dva uslova – formiranje Zajednice srpskih opština i rešavanje problema eksproprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi Priština nije ispunila.

Kurti je na sednici vlade u Prištini rekao da je apsurdan zahtev da se nacrt statuta ZSO uputi ustavnom sudu u Prištini, što je po ranijim stavovima Nemačke i Francuske uslov da se pitanje članstva tzv. Kosova u SE nađe na dnevnom redu Komiteta ministara spoljnih poslova 46 zemalja članica SE.

Francuska, Nemačka i Italija smatraju da članstvo tzv. Kosova u SE treba da bude odloženo dok Priština ne dokaže da je posvećena formiranju ZSO.

image