Srbija i Balkan

Više se ne traži formiranje ZSO: Slanjem nacrta Kurti može da dobije članstvo u Savetu Evrope

Iz francuskog predstavništva u Prištini ističu da bi slanje nacrta ZSO ustavnom sudu bio "snažan signal posvećenosti 'Kosova' da ide napred i da pokazuje posvećenost pravima manjina, koja su jedan od stubova Saveta Evrope", nazivajući Srbe manjinom u sopstvenoj državi
Više se ne traži formiranje ZSO: Slanjem nacrta Kurti može da dobije članstvo u Savetu EvropeGetty © Andreas Gora - Pool

Slanje nacrta statuta Zajednice srpskih opština na ocenu ustavnom sudu tzv. Kosova obezbedilo bi podršku Prištini za prijem u Savet Evrope, saopštilo je diplomatsko predstavništvo Francuske u Prištini. 

U saopštenju navode da je nacrt statuta koji je predložila EU najbolja osnova koja se nudi za osnivanje ZSO, prenosi "Koha".

"Slanje nacrta statuta Zajednice na ocenu Ustavnom sudu pominje se kao jedan od jasnih koraka koje Kosovo mora da preduzme kako bi obezbedilo podršku u Savetu Evrope, ali je premijer Kurti izjavio da Kosovo nije prihvatilo taj plan. Slanje nacrta statuta na ocenu Ustavnom sudu bio bi korak da se obezbedi podrška članstvu Kosova u Savetu Evrope", navodi se u odgovoru predstavništva.

Poručuju da statut EU za ZSO ima punu podršku zemalja koje podržavaju dijalog uz posredovanje EU.

"Taj dokument nudi do sada najbolju i jedinu osnovu za stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom", saopšteno he.

Na pitanje da prokomentarišu to što Priština ne prihvata nacrt ZSO odvojeno od sporazuma od februara prošle godine i Aneksa iz Ohrida, iz francuskog predstavništva ističu da bi slanje nacrta ZSO Ustavnom sudu bio "snažan signal posvećenosti Kosova da ide napred i da pokazuje posvećenost pravima manjina, koja su jedan od stubova Saveta Evrope", nazivajući Srbe manjinom u sopstvenoj državi.

image