Srbija i Balkan

Predstavništvo Nemačke u Prištini: "Kosovo" mora da preduzme "konkretne korake" ako hoće u SE

"Kosovo" mora da uradi veliki posao, a to se još nije dogodilo, opominju Nemci
Predstavništvo Nemačke u Prištini: "Kosovo" mora da preduzme "konkretne korake" ako hoće u SEGetty © Photo by Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Predstavništvo Nemačke u Prištini poručilo je da je vreme da vlada tzv. Kosova preduzme "druge konkretne korake ka stvaranju Zajednice opština sa srpskom većinom" ne bi li ubedila članice da treba da prihvate članstvo "Kosova" u Savetu Evrope, odnosno obezbedila dvotrećinsku većinu u Komitetu ministara, piše "Koha".

Zemlje Kvinte, ali i drugi, kontinuirano naglašavaju da tzv. Kosovo mora da učini nešto konkretno u vezi s formiranjem ZSO, a to nešto je, po mišljenju nemačkog predstavništva u Prištini, podnošenje predloga statuta ZSO tamošnjem Ustavnom sudu.

"Kako je izaslanik naveo u tvitu posle glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope: 'Kosovo mora da uradi veliki posao.' A to se još nije dogodilo. Sada je na premijeru Aljbinu Kurtiju i njegovoj vladi da drugim sredstvima, odnosno preduzimanjem drugih konkretnih koraka ka stvaranju ZSO, na šta se 'Kosovo' obavezalo, ubede potrebne države članice", saopštilo je predstavništvo Nemačke u Prištini za "Kohu".

Dakle, iako nemački stav dosad nije bio jasan, čini se da i ova država zauzima stav da Kurti mora da preduzme konkretne korake o pitanju ZSO da bi "Kosovo" dobilo članstvo u SE.

Ranije je "Albanijan post", pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da je Francuska od zemalja članica Saveta Evrope zatražila da se odloži odluka o članstvu "Kosova" u toj organizaciji, te podsetio da Kurtijeva vlada konstantno poriče vezu između pitanja ZSO i članstva u Savetu Evrope.

image