Srbija i Balkan

Ništa od tzv. Kosova u Savetu Evrope? Vrata Prištini zatvaraju Francuska i Nemačka

Za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope ostala je još jedna stepenica u Komitetu ministara koji bi trebalo da zaseda ovog meseca, ali će to verovatno biti odloženo
Ništa od tzv. Kosova u Savetu Evrope? Vrata Prištini zatvaraju Francuska i NemačkaGetty © Arterra/Universal Images Group via Getty Images

Nekoliko država članica Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, navodno se sprema da blokira glasanje o pristupanju tzv. Kosova u maju, objavio je danas predsednik Evropske inicijative za stabilnost Gerald Knaus.

"Trenutno nekoliko država članica Saveta Evrope, uključujući Nemačku i Francusku, sprema se da blokira glasanje o pristupanju Kosova u maju, ignorišući snažnu preporuku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u aprilu", naveo je Knaus na društvenoj mreži "Iks".

Knaus podseća da su francuski predsednik Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc pozvali tzv. kosovskog premijera Albina Kurtija da preduzme opipljive korake ka formiranju Zajednice srpskih opština kao uslov za članstvo u Savetu Evrope.

Knaus kaže da tu odluku prati kampanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića uključujući i, kako navodi, Vučićev lični apel francuskom predsedniku Makronu da ne dozvoli glasanje, kao i to što je Srbija opredeljena da kupi 12 francuskih borbenih aviona "rafal".

"Na svoju 75. godišnjicu, Savet Evrope je podeljen oko fundamentalnog pitanja: da li su pravne ocene i glasovi u PSSE bitni? Da li je članstvo po meri zasluga ili je samo političko", dodaje, između ostalog, Knaus.

Knaus ukazuje i da je tzv. kosovski premijer Albin Kurti izrazio svoju odlučnost da se zalaže za istopolne građanske zajednice u kontekstu pristupanja Savetu Evrope.

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope izglasala je članstvo tzv. Kosova u toj organizaciji, ali je ostalo da je Komitet ministara ovog meseca potvrdi. Međutim, po povratku iz Pariza predsednik Srbije potvrdio je da se naša zemlja nada da će ta odluka biti odložena do daljeg.

Ova odluka došla bi posebno iz razloga što je izvestilac Dora Bakojani odustala od tri prvobitna zahteva za Prištinu, te da bi prvo trebalo da ispuni svoje obaveze, pa tek onda da postane članica Saveta Evrope.

image