Srbija i Balkan

Ališa Kerns: ZSO ne treba dovoditi u vezu s članstvom tzv. Kosova u SE

Ona ističe da Britanija treba da ima aktivniju ulogu u pregovorima, te da bi u tom smislu trebalo razmotriti novi bezbednosni savez SAD, Britanije i zemalja NATO-a sa "Kosovom"
Ališa Kerns: ZSO ne treba dovoditi u vezu s članstvom tzv. Kosova u SE© Pat Scaasi/MI News/NurPhoto via Getty Images

Britanska poslanica Ališa Kerns rekla je da je trenutak da se odredi da li će se dosanjati san o mirnoj balkanskoj integraciji ili ćemo se "vratiti užasima devedesetih". 

Kerns je danas, na debati o bezbednosti na Zapadnom Balkanu u Donjem domu britanskog parlamenta, održanoj na njen zahtev, poručila da će se posebno govoriti o bezbednosti na tzv. Kosovu i u Bosni i Hercegovini.   

Ona je podsetila na događaje u Banjskoj, nazivajući ih terorističkim napadom, pomenula je i ubistvo policajca Afrima Bunjakua i ponovo se dotakla oružja, ovog puta zaplenjenog, a količine naveča "izuzetno velikim". 

"Ovo oružje nije tipično za militantnu grupu i postavlja se pitanje: ko je i zašto podržavao napadače Banjske? Odgovor može biti u video snimcima koji su objavljeni posle toga. Snimci prikazuju obuku militanata u srpskoj vojnoj bazi četiri dana pre napada. Većina oružja imala je iste serijske brojeve kao i ono koje poseduje srpska vojska. Više puta sam ovde tražila da vlada da ocenu da li je srpska država dala stratešku i materijalnu podršku za napad u Banjskoj", navela je ona, prenosi "Koha".

Kerns je saopštila da su SAD, navodno završile procenu ko je odgovoran, povezujući to sa Vladom Srbije.

Ona je istakla da je utvrđivanje odgovornosti za napad na Banjsku važno, "kako bi se ubuduće obeshrabrili takvi postupci". 

Britanka se dotakla i pitanja glasanja za albanske gradonačelnike u četiri severne opštine. Ona je kritikovala Evropsku uniju što nije bila jasna u svom stavu u korist tzv. Kosova, iako je ono, kako lažno navodi, "ispunilo svoje obaveze". 

"Ovoga puta SAD su bile jasne da je 'Kosovo' ispunilo svoje demokratske obaveze. Nažalost, EU je bila manje jasna u svojoj poruci, insistirajući da se angažuju obe strane. Međutim, uprkos bojkotu Srpske liste, aktuelni gradonačelnici opština su legitimni bez obzira na etničku pripadnost", rekla je ona.  

Kerns je navela, da povodom članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope i "uslovljavanja" sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), te dve stavke ne bi trebalo da budu predmet iste rasprave. 

"Neki međunarodni predstavnici su rekli da 'Kosovo' treba da bude primljeno u Savet Evrope samo ako osnuje Asocijaciju. Velika Britanija bi trebalo da se tome suprotstavi. Dok ja ne želim drugu Srpsku Republiku na Zapadnom Balkanu, u okviru dijaloga Priština-Beograd biće osnovana Asocijacija", primetila je ona i dodala da će Britanija glasati za članstvo tzv. Kosova u SE bez obzira na napredak ka formiranju Asocijacije, za šta ohrabruje i druge saveznike da to učine.

Ona ističe da Britanija treba da ima aktivniju ulogu u pregovorima. 

Kerns je izjavila da bi, sa ciljem gušenja bezbednosnih problema, trebalo razmotriti novi bezbednosni savez između SAD, Britanije i zemalja NATO-a i tzv. Kosova.

image