Srbija i Balkan

Lajčak: Priština da pokrene osnivanje Zajednice srpskih opština

Lajčak u intervjuu za "Novu" kaže da i Priština i Beograd imaju spisak neizvršenih obaveza koje proizilaze iz prošlih sporazuma
Lajčak: Priština da pokrene osnivanje Zajednice srpskih opština© Milos Tesic/ATAImages

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da fokus u dijalogu sada treba da bude na napretku u punoj implementaciji sporazuma o putu ka normalizaciji i istakao da je na Prištini da pokrene proceduru za osnivanje Zajednice srpskih opština i prihvati evropski nacrt statuta.

Lajčak u intervjuu za "Novu" kaže da i Priština i Beograd imaju spisak neizvršenih obaveza koje proizilaze iz prošlih sporazuma i tvrdi da "povrh toga, nijedna od strana još nije počela da primenjuje Sporazum o putu ka normalizaciji".

"Na Srbiji je da paralelno ispunjava svoje brojne obaveze, počevši od priznavanja simbola Kosova, dokumenata i institucija – što je predviđeno planom redosleda poteza implementacije", rekao je Lajčak.    

Kako navodi, sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa je cilj dijaloga i ključni uslov za dve strane da se na kraju pridruže EU.    

"Sporazum o putu ka normalizaciji, zaključen prošle godine, važan je deo u ovoj slagalici. Implementacija ovog sporazuma ima za cilj da otvori put ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, te stoga očekujemo punu i bezuslovnu implementaciju svih njegovih odredbi bez odlaganja", rekao je Lajčak.

Dodaje da ne bi rekao da je dijalog u ćorsokaku i navodi da svaki ovako težak i politički osetljiv proces ima uspone i padove.

Na pitanje koliko su Beograd i Priština daleko ili blizu od postizanja sporazuma o konačnom sporazumu, Lajčak kaže da to zavisi od dve strane i da je napredak u normalizaciji njihovih odnosa od suštinskog značaja za napredak ka EU.

image