Srbija i Balkan

Lajčak o pregovorima Beograda i Prištine: Smanjen jaz po pitanju dinara

Očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da idemo napred u interesu naroda, naveo je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak
Lajčak o pregovorima Beograda i Prištine: Smanjen jaz po pitanju dinaraGetty © Eren Beksac/Anadolu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak smatra da je na prošlonedeljnom sastanku u Briselu došlo do smanjivanja jaza po pitanju korišćenja dinara na Kosovu, ali da je, s obzirom da su ostale razlike, planiran novi sastanak dvojice glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

"Pokušali smo da dođemo do napretka Kosova i Srbije i da nađu sredinu u vezi sa takozvanim 'dinarskim pitanjem'. Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz", naveo je Lajčak na Fejsbuku.

Istovremeno, kako je dodao, ostale su neke razlike što je razlog za to da, kako navodi, "ponovo ugosti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu.

"Očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da idemo napred u interesu naroda", naveo je.

Lajčak je u rekapitulaciji prošle radne sedmice naveo i da je posetio Bosnu i Hercegovinu koja je, kako navodi, značajno uticala na njegovu karijeru.

"Zbog toga mi je bilo još važnije da, od različitih lokalnih igrača čujem kako oni vide trenutnu situaciju. Na svim svojim sastancima naglašavao sam važnost ne gubljenja iz vida jasnog EU zamaha za budućnost BiH u EU. Zbog toga sam bio srećan što je do kraja nedelje postignut konsenzus oko Izbornog zakona, što je ključni uslov za skori početak pristupnih pregovora", naveo je.

Dodaje da to pokazuje da je i dalje važno verovati onima koje su građani izabrali da donesu ispravne odluke.

Na kraju nedelje, kako je saopštio Lajčak, učestvovao je na prvom izdanju Konferencije prijatelja Balkana u Sloveniji.

"Bio je to jedinstven format sa iskusnim političkim praktičarima i stručnjacima za Zapadni Balkan, koji nam je omogućio da duboko zaronimo u to kako da budućnost Zapadnog Balkana postane stvarnost", navodi Lajčak.

image
VV inauguration
banner