Magazin

Očekivani životni vek će se produžiti za skoro 5 godina, kaže studija

Prema novim prognozama, životni vek na globalnom nivou do 2050. godine biće povećan za gotovo pet godina - sa 73,6 godina koliko je bio u 2022. na 78,2 godine u 2050. godini. Međutim, postoje značajne razlike između muškaraca i žena.
Očekivani životni vek će se produžiti za skoro 5 godina, kaže studija© freepik/freepik

Do 2050. godine očekivani životni vek muškaraca biti povećan za 4,9 godina na 76 godina, a žena za 4,3 godine na 80,5 godina, navodi se u studiji objavljenoj u engleskom časopisu Lanset. 

U studiji, koju je sačinio Institut za javno zdravlje koji se bavi globalnom zdravstvenom statistikom, a nalazi se na Univerzitetu Vašington u Sijetlu u SAD, ističe se da će očekivani životni vek rasti brže u regionima koji trenutno imaju relativno nizak životni vek, kao što je podsaharska Afrika.

Prema tom istraživanju, kontinuirani rast očekivanog životnog veka posledica je mera u javnom zdravstvu koje su dovele do efikasnog lečenja kardiovaskularnih bolesti, korone i niza drugih zaraznih bolesti.

Međutim, takođe se očekuje da ljudi provedu više godina u lošem zdravstvenom stanju, sa manjim povećanjem vremena kada će se osećati dobro. Podaci pokazuju da će se globalni očekivani vek zdravog života povećati sa 64,8 godina koliko je bio 2022. godine, na 67,4 godine u 2050., odnosno povećanje životnog veka u dobrom zdravstvenom stanju od samo 2,6 godina.

Istovremeno, naučnici naglašavaju da će neinfektivne bolesti više ometati rast očekivanog životnog veka u budućnosti nego zarazne, navodeći kao primer kardiovaskularne bolesti, kancer, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i dijabetes, preneo je sajt Medikl pres.

image