Magazin

Muškarci koji imaju ćerke žive duže, dok žene koje imaju sinove - kraće

Statistički podaci ukazuju na to da osobe koje imaju decu žive duže od onih koji se nisu ostvarili u ulozi roditelja, a ukoliko ste muškarac koji ima ćerku - izgledi za dugovečnost su još veći! Sa druge strane, ženama muški potomci samo skraćuju dužinu životnog veka, a svaki rođeni sin majci "uzme" najmanje 34 nedelje!
Muškarci koji imaju ćerke žive duže, dok žene koje imaju sinove - kraće© Canva / GeorgeRudy

Decenijama naučnici istražuju uticaj dece na dužinu života, a mnoge studije pokazale su da osobe koje imaju potomstvo imaju i duži životni vek. Najnoviji statistički podaci govore i da su ćerke zaslužne za duži život svojih očeva, ali i da su sinovi najčešće "odgovorni" za nešto kraći životni vek svojih majki.

Muškarci "dobiju" po 74 nedelje života za svaku rođenu ćerku

U istraživanju naučnika sa Jagelonskog univerziteta učestvovalo je čak 4.310 ljudi, od kojih 2.147 majki i 2.163 očeva. Nakon analize demografskih podataka, ustnovljeno je da sinovi nemaju značajan uticaj na dužinu životnog veka svojih roditelja, dok je među postojanjem ćerki u životima muškaraca nedvosmisleno postojala povezanost.

Naime, naučnici su utvrdili da muškarci koji imaju ćerke imaju tendenciju da žive duže, a što više ćerki imaju, to je i njihov životni vek duži - oni "dobiju" po 74 nedelje života za svaku rođenu ćerku! Iako naučnici nisu uspeli da ustanove šta je "to nešto" što ćerke imaju, a sinovi ne, oni sugerišu da je jedan od razloga broj socijalnih interakcija.

"Pojedinci bez dece, posebno muškarci, izgleda da imaju manji broj društvenih interakcija od roditelja sa decom. Postoje dokazi da je ćerka povezana sa povećanim šansama za redovne društvene kontakte i dobijanje pomoći ukoliko je ona potrebna", pojasnili su naučnici u svojoj studiji.

Ženama sinovi "skrate" život za prosečno 34 nedelje

Nažalost, ovakva statistika se ne odnosi na žene, odnosno majke: prema studiji objavljenoj u Amerikan Džornal of Hjuman Bajolodži, i ćerke, ali i sinovi, na zdravlje svojih majki utiču negativno, a njihov životni vek skraćuju. Ali, ko ima veći uticaj na životni vek majki - sinovi ili ćerke? Struka tvrdi da su to sinovi.

Finski naučnici ustanovili su da se rizik od smrtnosti kod žena povećava za čak 7 procenata godišnje za svako rođeno muško dete, prvenstveno jer proizvodnja majčinog mleka za dečake zahteva više energije. Kao što ćerke produžavaju životni vek svojih očeva što ih je više, tako i veći broj muške dece svojim majkama skraćuje život, a za svakog rođenog sina žena "izgubi" u proseku 34 nedelje života.

image