Svet

Pronađen helikopter predsednika Irana koji je prinudno sleteo blizu granice sa Azerbejdžanom? (VIDEO)

Oko 40 spasilačkih timova je na mestu incidenta, Rusija ponudila pomoć u potrazi
Pronađen helikopter predsednika Irana koji je prinudno sleteo blizu granice sa Azerbejdžanom? (VIDEO)Getty © ATPImages / Contributor

Helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem prinudno je sleteo danas popodne u blizini granice sa Azerbejdžanom, javila je iranska državna televizija. RIA Novosti prenose, pozivajući se na lokalne medije, da je helikopter pronađen.

Drugih informacija o stanju putnika za sada nema.

Iranski Crveni polumesec ubrzo potom je demantovao izveštaje medija da je helikopter pronađen. Iz ove organizacije navode da su samo koordinate mesta gde je helikopter prinudno sleteo utvrđene, ali da sama letelica još nije nađena.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. Državna televizija navodi da se incident dogodio u blizini Džolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara severozapadno od iranske prestonice Teherana, prenosi AP.

Spasioci su uspeli da stignu na lice mesta i locirali gde se nalazi helikopter. Spasavanje  ometaju loši vremenski uslovi u toj oblasti ali i nepristupačni teren, prenose RIA Novosti pisanje iranskih medija. Oko 40 spasilačkih timova je na mestu incidenta.

Izveštaji medija o incidentu su prilično konfuzni. Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi je navodno potvrdio da je helikopter sa Raisijem prinudno sleteo u gradu Džolfa. Nekoliko drugih visokih zvaničnika, uključujući ministra inostranih poslova Hoseina Amir-Abdolahijana i guvernera Istočnog Azarbajdžana Maleka Rahmatija, putovalo je sa predsednikom.

Sa druge strane, novinska agencija Mehr prenela je da je Raisi "dobro" i da putuje automobilom u Tabriz, glavni grad provincije. Agencija je kasnije povukla ovu vest.

U Raisijevoj pratnji bila su tri helikoptera, piše agencija Tasnim. Dva helikoptera, u kojima su bili neki ministri i zvaničnici, bezbedno su stigla na odredište. Agencija tvrdi da su neki od zvaničnika koji su bili sa predsednikom u trenutku incidenta uspeli da kontaktiraju komandni centar, što može ukazivati na to da incident nije doveo do ozbiljnih povreda.

U međuvremenu, oglasio se Izrael koji je saopštio da nemaju nikakve veze sa incidentom.

Raisi je bio u Azerbejdžanu rano u nedelju da bi otvorio branu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. Brana je treća koju su dve zemlje izgradile na reci Aras.

Zaharova ponudila pomoć u potrazi

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova izjavila je da je Rusija spremna da pomogne Iranu u potrazi za helikopterom, prenose RIA Novosti.

"Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi uzroka nesreće", rekla je Zaharova.

Portparol ruskog MSP je dodala i da Moskva "pažljivo prati informacije koje se pojavljuju, a tiču se sudbine putnika trećeg helikoptera, među kojima su visoki zvaničnici Irana, uključujući i predsednika Raisija".

"Iskreno se nadamo da su živi i da njihov život i zdravlje nisu ugroženi", izjavila je ona.

SAD i EU pažljivo prate izveštaje o Raisiju

Američki Stejt department pomno prati izveštaje o prinudnom sletanju helikoptera u kojem su bili iranski predsednik Ebrahim Raisi i ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan, rekao je danas portparol američkog Stejt departmenta.

Bela kuća je saopštila i da je američki predsednik Džozef Bajden upoznat sa izveštajima o incidentu, prenosi Rojters.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel naveo je da Brisel pažljivo prati izveštaje iz Irana.

"Zajedno sa državama članicama EU i partnerima, pomno pratimo situaciju", napisao je Mišel na Iksu.

U međuvremenu u potragu za nestalim helikopterom uključila se i Evropska komisija, koja je na zahtev Irana aktivirala uslugu satelitskog mapiranja Kopernikus EMS kako bi pomogla u potrazi, rekao je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Ajatolah Ali Hamnej poručio narodu da se moli za Raisija i njegove saradnike

Povodom nesreće koja se dogodila tokom prinudnog sletanja helikoptera u kome se nalazio iranski predsednik, oglasio se i iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej.

On je izrazio nadu da su iranski predsednik i njegova pratnja živi i dodao da narod u Iranu treba da se moli za Raisija i njegove saradnike, da ne treba da se brine i bude uznemiren, te da "neće piti potresa u funkcionisanju države", prenosi Irna.

image