Magazin

Mislite da vas neko špijunira putem telefona? Obratite pažnju na ove promene u radu uređaja

U današnje vreme je praktično nemoguće živeti bez mobilnih telefona, ali ma koliko nam oni olakšavali život, ne treba ispuštati iz vida činjenicu da nam oni u velikoj meri remete privatnost i bezbednost. Poseban rizik predstavljaju stokerveri - aplikacije koje se koriste za špijunažu.
Mislite da vas neko špijunira putem telefona? Obratite pažnju na ove promene u radu uređaja© Canva / Roman Stavila

Aplikacije za praćenje mobilnog telefona mogu biti od velike koristi, naročito ukoliko dođe do njegovog gubitka ili krađe. Uz pomoć njih se uređaj može lakše locirati, a podaci (makar privremeno) zaštititi od "curenja". Međutim, problem nastaje onda kada se takve aplikacije instaliraju na mobilni telefon druge osobe bez njenog znanja i sa vrlo lošim namerama - radi uhođenja i prisluškivanja.

Šta je stokerver i kako on funkcioniše

Stokerver (stalkerware) je zajednički naziv za aplikacije koje se koriste za pomno praćenje aktivnosti na nekom uređaju, bilo da je u pitanju mobilni telefon, tablet ili možda smart-sat. Za njihovu instalaciju, istina, treba imati pristup mobilnom telefonu "žrtve", ali samo jednom - prilikom inicijalnog podešavanja. Sve nakon toga funkcioniše potpuno udaljeno, a aplikacija je apsolutno nevidljiva na telefonu.

Ovi špijunski softveri daju pristup praktično svemu na telefonu - od SMS i poruka na različitim mesindžerima, preko istorije poziva i zapisa u kalendaru, pa sve do memorisanih kontakata i posećenih lokacija. Neke naprednije verzije čak mogu da upravljaju postavkama i funkcionalima na telefonu "žrtve", uključuju kameru ili mikrofon, prisluškuju pozive i prave video-zapise i slike u realnom vremenu.

Ove znakove upozorenja nemojte nikada ignorisati

Iako su aplikacije za špijunažu potpuno sakrivene, a samim tim i nevidljive "golim okom", eksperti za sajber-bezbednost iz kompanije Kasperski navode da postoje znakovi koji mogu ukazivati na to da se na vašem uređaju krije neki stokerver. Samo treba vrlo pažljivo pratiti rad telefona kako bi se one otkrile. Prva "crvena zastavica" jeste prebrzo trošenje baterije i punjenje interne memorije uređaja.

I nesvakidašnje "ponašanje" telefona može ukazivati na to da je na njemu instalirana neka aplikacija za praćenje. Ukoliko primetite da vam uređaj odjednom "baguje", samostalno uključuje geolokaciju, pokreće kameru ili prikazuje notifikaciju za uključen mikrofon (zelena tačkica u vrhu ekrana), obratite posebnu pažnju. Da se vaši pozivi prisluškuju možete naslutiti i ukoliko primetite mikrofoniju, odnosno sopstveni glas sa druge strane slušalice.

image