Magazin

Haker otkrio 3 znaka koji ukazuju da ste žrtva sajber-kriminala, a vaši nalozi zloupotrebljeni

Sajber-kriminalci vrebaju na svakom koraku, a oni koji ne vode računa o svojim lozinkama i bezbednosti na internetu najčešće budu žrtve napada i malverzacija. Kako prepoznati da je vaš telefon ili nalog hakovan i šta uraditi ukoliko primetite bilo kakvu sumnjivu aktivnost?
Haker otkrio 3 znaka koji ukazuju da ste žrtva sajber-kriminala, a vaši nalozi zloupotrebljeni© Canva / peshkov

Tema bezbednosti na internetu je već godinama u fokusu, a prevare koje se svakodnevno dešavaju malo-malo pa završe u vestima ili, u najmanju ruku, na društvenim mrežama. Najveće žrtve zlonamernih aktivnosti hakera jesu oni koji o sajber-bezbednosti ne vode računa, naivno ostavljaju svoje podatke na različitim sajtovima i dele lozinke šakom i kapom, misleći "Ma, kome ja trebam kada ima toliko milionera na svetu".

O tome na koji način prepoznati sumnjivu aktivnost na različitim aplikacijama, kao i koje je aktivnosti potrebno preduzeti u slučaju da primetite da nešto nije kako treba, za Dejli Mejl govorio je profesionalni haker, Aš Šatrije, koji se bavi razotkrivanjem malicioznih radnji na internetu sa ciljem zaštite korisnika.

Minorne transakcije mogu ukazivati na to da vam je hakovan nalog u banci

Ukoliko hakeri pristupe vašem nalogu za onlajn bankarstvo, prvo što će uraditi jeste testiranje, pri čemu će pokrenuti nekoliko malih transakcija. Na taj način oni će proveriti ne samo da li budno pratite sve odlive sredstava sa vaših računa, već i da li sistem za plaćanje dobro funkcioniše pre nego što pokrenu transakciju koja će vam skinuti sav novac sa računa.

Zato je važno da, naročito ukoliko koristite alate plaćanja putem interneta, regularno i vrlo temeljno proveravate sva plaćanja koja su realizovana. U slučaju da primetite odliv sredstava kome ne možete ući u trag - odmah kontaktirajte banku i zatražite blokadu računa i debitne ili kreditne kartice.

Poruke su tu, ali notifikacija nikada nije stigla

Ukoliko primetite da na telefonu ili tabletu, u aplikaciji sa razmenu SMS-a ili mejlova imate poruke koje nikada do sada niste videli, pravi je trenutak da se zapitate da li je vaš uređaj hakovan. Činjenica da vam nije stigla notifikacija, već da se poruka odnekud pojavila i da je nepročitana, u većini slučajeva ukazuje upravo na to.

Ukoliko sumnjate da se ovo dešava i sa vašim uređajem, potrebno je da u podešavanjima proverite da li ostoje bilo kakve role, odnosno pravila, koja diktiraju rad aplikacije. Ukoliko je sve kako i treba da bude, a vama notifikacije i dalje ne stižu, onda to znači da one najverovatnije pristižu na neki drugi, hakerski uređaj.

Sadržaj koji vas ne zanima se odjednom pojavljuje na društvenim mrežama

Algoritmi koji pokreću društvene mreže danas su toliko usavršeni da je gotovo nemoguće da vam se na njima prikazuje sadržaj koji vas ne zanima. Ono što će vam se prikazivati na početnoj strani Instagrama, TikToka i drugih platformi uglavnom je detaljno probrano na osnovu interesovanja, prethodnih pretraga ili onoga o čemu na dnevnom nivou razgovarate sa ukućanima, kolegama ili prijateljima.

U slučaju da primetite da vam se odjednom pojavljuju neobični snimci ili pratioci sa drugog govornog područja, to može biti znak za uzbunu. Drugim rečima, sada se plasirani sadržaj "kroji" na osnovu upita koji se unose manuelno ili po automatizmu, a iza kojih najverovatnije stoje hakeri. U ovom slučaju najbolje bi bilo da odmah promenite lozinku na vašem nalogu, ali i uključite opciju dvofaktorne autentifikacije, koja će sprečiti dalje pokušaje zlonamernih upada.

image