Svet

Stoltenberg "mirotvorac": Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata na Balkanu

Generalni sekretar NATO-a izgleda nije upoznat sa činjenicom da je Alijansa izvršila agresiju na Jugoslaviju tokom koje je bačeno 22.000 tona projektila, među kojima je bilo 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih osiromašenim uranijumom. Stradale su hiljade civila i najmanje 81 dete
Stoltenberg "mirotvorac": Pomogli smo da se okončaju dva brutalna rata na Balkanuwww.globallookpress.com © Federico Gambarini

NATO je jedna od najuspešnijih Alijansi jer uspeva da se prilagodi promenama u svetu i obezbedi mir, istakao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, napominjući da je upravo ta Alijansa pomogla da se okončaju dva brutalna rata na Balkanu.

"Pre 40 godina bio je Sovjetski Savez, sada Sovjetskog Saveza nema i ljudi kažu NATO treba da promeni oblast i promenili smo oblast i pomogli da se okončaju dva etnička rata na Balkanu, u BiH i u Srbiji ili na Kosovu", poručio je Stoltenberg zaboravljajući da napomene da je Alijansa izvela vojnu agresiju na Srbiju, odnosno Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Podsetimo da gotovo nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije, nije našao na meti, a NATO je izvršio 2.300 udara i bacio 22.000 tona projektila, među kojima 37.000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih osiromašenim uranijumom, a da je rat u Hrvatskoj uz "pomoć" NATO-a okončan tako što je u Hrvatskoj sprovedeno etničko čišćenje, Srbi su proterani i svedeni na statističku grešku.

Generalni sekretar NATO-a ističe da je NATO uradio nešto što niko nije mogao da pretpostavi – bio je na prvoj liniji borbe protiv terorizma 2011. godine i nastavio da pruža pomoć Sjedinjenim Državama i nakon 2014.

"NATO se ponovo prilagodio više se fokusirajući na kolektivnu odbranu, a u Evropi smo najjače pojačanje naše kolektivne odbrane", naglasio je Stoltenberg i zaključio da je kriza 1974. godine pokazala zašto je NATO "najuspešnija Alijansa u istoriji". 

Stoltenberg je poručio da će NATO nastaviti da se menja u skladu sa promenama i izazovima u svetu.

Rekao da je značaj Alijanse mnogo veći nego pre tri godine jer postoji rat na tlu Evrope, a Kina postaje sve snažnija i snažnija te je veoma značajno da zemlje članice ostanu zajedno.

"Kada smo svi zajedno onda smo jači i sigurniji", ocenjuje Stoltenberg, ističući da oseća, kada se pogleda puls javnog mnjenja, "snažnu podršku u celoj Evropi i u SAD".

Sva ispitivanja javnog mnjenja u Srbiji pokazuju da Srbi jasno i glasno ponavljaju svoje "ne" integraciji u Severnoatlantsku alijansu i da zapadna propaganda i pritisci nemaju efekta.

Prema poslednjem istraživanju 84,2 odsto građana Srbije se protivi ulasku u NATO. 

image