Svet

Ministarstvo odbrane Kine: NATO je vojna mašinerija koja seje haos

Alijansa poslednjih godina nastavlja da se približava azijsko-pacifičkom regionu, kao i da koristi nepostojeću "kinesku pretnju" kako bi izazvala blokovsku konfrontaciju, poručio je portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćian
Ministarstvo odbrane Kine: NATO je vojna mašinerija koja seje haos© Chung Sung-Jun/Getty Images

Severnoatlantska alijansa svojim širenjem unosi haos, izjavio je portparol kineskog ministarstva odbrane Vu Ćian, prenosi TASS.

"Obratili smo pažnju na neprikladne izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga na temu Kine. NATO je, kao regionalna vojna organizacija, pokrenuo i učestvovao u ratovima od svog osnivanja. On je hodajuća ratna mašina koja seje razdor gde god da dođe", kazao je Vu Ćian na brifingu.

On je istakao da Alijansa poslednjih godina nastavlja da se približava azijsko-pacifičkom regionu, kao i da koristi nepostojeću "kinesku pretnju" kako bi izazvala blokovsku konfrontaciju i ugrožavala regionalnu bezbednost.

Vu Ćian je pozvao NATO da prestane da izmišlja laži i preduzima opasne akcije koje izazivaju haos u azijsko-pacifičkom regionu, kao i da se prema Kini i razvoju kineskih oružanih snaga odnosi objektivno i racionalno.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je na ekonomskom forumu u Davosu izjavio da Alijansa ne smatra Kinu protivnikom.

Međutim, dodao je da je NATO zabrinut "zbog značajnih ulaganja Kine u vojne kapacitete i njenih aktivnosti u Južnom kineskom moru".

"Nije NATO taj koji se kreće ka Aziji, već se Kina približava Africi, Arktiku i pitanjima kontrole nad kritičnom infrastrukturom, a sve je to važno za našu bezbednost", napomenuo je.

image