Svet

Šef kineske diplomatije: Pozivam na suprotstavljanje širenju vojnih saveza

Samovoljno širenje vojnih blokova negativno utiče na bezbednost drugih država, poručio je Vang Ji
Šef kineske diplomatije: Pozivam na suprotstavljanje širenju vojnih saveza© TANJUG/AP Photo/Andy Wong)

Potrebno je suprotstaviti se širenju vojnih saveza i zalagati se za rešavanje sporova između zemalja kroz dijalog, izjavio je direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Moramo stvoriti okruženje koje omogućava da osiguramo bezbednost svakoga. Ključno je podržavanje koncepta bezbednosti zasnovanog na zajedništvu, saradnji i suprotstavljanju pritiscima, i rešavanju razlika i sporova između zemalja kroz dijalog i konsultacije", kazao je Vang Ji na konferenciji za novinare posvećenoj objavljivanju bele knjige  "Zajedničko stvaranje zajednice sa jedinstvenom sudbinom za čovečanstvo: inicijative i akcije Narodne Republike Kine".

Vang Ji je dodao da "samovoljno širenje vojnih blokova negativno utiče na bezbednost drugih država".

Podsetimo, Kina je u avgustu najavila da će se usprotiviti stvaranju vojnih blokova u azijsko-pacifičkom regionu. Saopštenje je usledilo nakon trilateralnog sastanka između Vašingtona, Seula i Tokija.

"Smatramo da pokušaji okupljanja različitih izolovanih grupa, kao i uvođenja blokovske konfrontacije i vojnih blokova u azijsko-pacifički region neće dobiti podršku i da će naići samo na oprez i protivljenje zemalja regiona", saopštila je kineska ambasada u Sjedinjenim Državama.

image