Svet

Vang Ji: Kina je spremna za formiranje multipolarnog sveta sa Rusijom

Šef ruske diplomatije je, na početku razgovora sa kineskim diplomatom, poručio da je saradnja dve države od velikog značaja za obezbeđivanje pravednosti u svetskim dešavanjima, kao i ravnoteže interesa u procesima koji se razvijaju u najrazličitijim pravcima
Vang Ji: Kina je spremna za formiranje multipolarnog sveta sa Rusijomwww.globallookpress.com © Meng Jing/XinHua

Kina je spremna da radi sa Rusijom na formiranju multipolarnog sveta i pravednijeg svetskog poretka, izjavio je direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, ministar spoljnih poslova Vang Ji, na početku pregovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim u Moskvi.

Kineski diplomata ističe da Peking i Moskva vode nezavisnu spoljnu politiku, i da njihova saradnja nije usmerena protiv drugih država.

On dodaje da saradnja dve zemlje ne potpada pod uticaj drugih država.

"Odnosi Kine i Rusije pod rukovodstvom ruskog lidera Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga zadržavaju pozitivnu dinamiku", ističe Vang Ji.

Prema njegovim rečima, dve zemlje, kao vodeće svetske države i stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, su naročito odgovorne za održavanje globalne stabilnosti i svetskog razvoja.

Lavrov: Saradnja Moskve i Pekinga važna za globalnu pravdu

Šef ruske diplomatije ocenjuje da Moskva i Peking uspešno koordinišu delovanje sa državama globalnog Juga, kao i da su ostvarile pozitivne rezultate u okviru Istočnoazijskog samita, Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) i samita G20.

Ruski diplomata napominje da je saradnja dve države od velikog značaja za obezbeđivanje pravednosti u svetskim dešavanjima, kao i ravnoteže interesa u procesima koji se razvijaju u najrazličitijim pravcima.

Lavrov je još poručio da očekuje da Moskva i Peking nastave koordinisani rad i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, i mnogim drugim.

Kineski ministar boravi u poseti Rusiji od 18. do 21. septembra, gde učestvuje u 18. rundi rusko-kineskih konsultacija o strateškoj bezbednosti.

image