Rusija

Patrušev i Vang Ji: Putin u oktobru u Pekingu sa Si Đinpingom

Rusija podržava Kinu u svim spornim pitanjima, kazao je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jiom
Patrušev i Vang Ji: Putin u oktobru u Pekingu sa Si Đinpingomwww.globallookpress.com © Tian Bing/XinHua

U kontekstu kampanje koju je pokrenuo kolektivni Zapad da obuzda Rusiju i Kinu, od posebnog značaja je dalje produbljivanje rusko-kineske saradnje u međunarodnoj areni, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev na sastanku sa direktorom kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i ministrom spoljnih poslova Vang Jiom.

"Moskva nastavlja da podržava Peking po pitanjima Tajvana, Sinđanga, Tibeta i Hong Konga, koje Zapad koristi da diskredituje Kinu.  S tim u vezi, od posebnog značaja je dalje produbljivanje rusko-kineske interakcije u međunarodnoj areni", kazao je Patrušev.

On je naveo da se u oktobru očekuju detaljni bilateralni pregovori između ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga u Pekingu, u okviru učešća šefa ruske države u događajima međunarodnog foruma "Jedan pojas, jedan put".

Patrušev je istakao da su odnosi Moskve i Pekinga zasnovani na principima poštovanja, nemešanja u unutrašnje stvari jednih drugih, uzajamne podrške u međunarodnoj areni i da ne podležu spoljnim uticajima. 

"Taj stav je više puta potvrđen na najvišem nivou, uključujući i zajedničko saopštenje naših zemalja nakon državne posete kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji od 20. do 22. marta ove godine", precizirao je Patrušev.

U Moskvi su počele rusko-kineske konsultacije o strateškoj bezbednosti, saopštila je pres služba Saveta bezbednosti Rusije, prenosi TASS.

"Uz učešće predstavnika ministarstava i resora dve zemlje, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev i direktor kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, ministar spoljnih poslova Vang Ji počeli su rusko-kineske konsultacije", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, to je već 18. runda ovakvih konsultacija između Rusije i Kine.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova izjavila je da poseta Vang Jia Rusiji ima za cilj razvoj bilateralnih odnosa, razmenu mišljenja o bitnim temama, pre svega o strateškoj bezbednosti Moskve i Pekinga, ali i realizaciju već postignutih dogovora.

Osim toga, sekretar Saveta bezbednosti Rusije učestvovaće u trilateralnim bezbednosnim konsultacijama u formatu Rusija-Kina-Mongolija. Kinesku stranu predstavljaće Vang Ji, a mongolsku sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Mongolije Žadambin Enkhbajar.

Dan ranije, Patrušev i njegov kolega iz Mongolije održali su konsultacije u ruskoj prestonici u bilateralnom formatu. Razgovarali su o situaciji u Azijsko-pacifičkom regionu i zajedničkoj borbi Moskve i Ulan Batora "protiv falsifikovanja istorije". 

Sekretar Saveta bezbednosti RF je na sastanku takođe napomenuo da Rusija smatra razvoj odnosa sa Mongolijom jednim od prioriteta svoje spoljne politike u Aziji.

Bezbednosna saradnja Moskve i Pekinga

Rusija i Kina održavaju redovan dijalog o bezbednosnim pitanjima. 

Tako su u julu ove godine, na marginama sastanka visokih predstavnika zemalja BRIKS zaduženih za pitanja bezbednosti u Johanezburgu, Patrušev i Vang Ji razgovarali o pitanjima produbljivanja rusko-kineske saradnje u bilateralnim i multilateralnim formatima, kao i o širenju praktične interakcije između Moskve i Pekinga u cilju sveobuhvatnog jačanja bezbednosti dveju zemalja. 

Osim toga, na sastanku su kolege razmenile mišljenje o situaciji u azijsko-pacifičkom regionu.

U maju su u Moskvi održane rusko-kineske konsultacije o javnoj bezbednosti, pravosuđu i redu i miru. 

Tada su na dnevnom redu bila pitanja saradnje nadzornih i istražnih organa dveju zemalja, kao i koordinacija između ministarstava pravde i specijalnih službi, uključujući i antiterorističku oblast.

image