Svet

Izveštaj: Rusija (i možda Kina) hakovali NATO vojsku

Poljski Univerzitet za ratne studije navodno je hakovan i ostao bez osetljivih vojnih podataka
Izveštaj: Rusija (i možda Kina) hakovali NATO vojskuwww.globallookpress.com © Jakob Ratz/Keystone Press Agency

Hakerska grupa "SajberTrijad", koja navodno ima veze sa Rusijom i verovatno Kinom, navodno je provalila u kompjutersku mrežu najveće poljske vojne akademije, pristupajući osetljivim podacima o odbrani članice NATO-a.

Hakovanje Univerziteta za ratne studije u Varšavi (ASzVoj) dogodio se 10. jula, uoči samita NATO-a u Vilnjusu, u Litvaniji, piše poljski portal "Onet". Sajber uljezi ne samo da su uspeli da pristupe državnim tajnama, već su i srušili ceo sistem akademije, dodaje se u izveštaju.

"Posledice ovog napada nisu otklonjene, a zaposleni na akademiji nemaju pristup svojim računarima i mejlovima", navodi se u izveštaju poljskog portala i dodaje da neki od izgubljenih podataka možda neće moći da se vrate.

Upad je bio samo jedan u nizu sajber napada na kompanije i institucije u Poljskoj i Litvaniji u danima koji su prethodili samitu NATO-a.

"Međutim, čini se da je to bilo samo zagrevanje za odlučujući udarac – napad na IT sisteme Univerziteta za ratne studije, najvećeg poljskog vojnog univerziteta, gde se školuju budući poljski komandanti", piše portal.

Grupa "SajberTrijad" odgovorila je na izveštaj poljskih medija preko društvenih mreža: "Hvala Onet. Cenimo to. Već smo pripremili još jedno iznenađenje za vas. Pratite nas". Grupa je ranije tvrdila da je nabavila imena 26 poljskih oficira koji rade u vojnoj akademiji.

"Pronašli smo mnogo zanimljivih stvari na mrežama ASzVoj", poručili su hakeri prošlog meseca kada su objavili seriju snimaka vezanih za NATO. "Najviši vojni univerzitet u Poljskoj priprema vojnike da ginu u Trećem svetskom ratu", navela je grupa i priložila detalje vojne vežbe kodnog naziva "Jasmin".

Portparol poljske vojne akademije rekao je da su "neki računari" na univerzitetu pogođeni, ali su zaposleni u školi rekli "Onetu" da je njihova čitava računarska mreža zaražena i isključena.

"Postavljena je samo veb stranica da spoljni korisnici ne bi primetili da nešto nije u redu i kancelarija da bi se novac mogao isplaćivati ljudima", rekao je jedan zaposleni. "Osim toga, sve je isključeno".

ASzVoj je ranije bio žrtva hakerskog upada u aprilu 2020. godine, kada je na njegovoj veb stranici postavljeno pismo za koje se tvrdilo da potiče od tadašnjeg komandanta, generala Rišarda Parafjanoviča. Pismo je uključivalo kritike NATO-a i SAD. Akademija je saopštila da je pismo lažno i da je njena veb stranica hakovana.

Pukovnik Marek Matisjak, bivši zamenik šefa poljske vojne kontraobaveštajne službe, rekao je za "Onet" da je cilj najnovijeg napada slanje poruke. "Ovaj napad je trebalo da pokaže sposobnosti neprijatelja i testira našu odbranu.Cilj je postignut. Najveći vojni univerzitet bio je paralizovan više meseci. Posledice će se osećati dugo vremena".

image