Svet

Ruski hakeri u akciji: Namamili Ukrajince preko oglasa za BMV

U pokušaju da provale u računare, hakeri poznati kao APT29 ili "Udobni medved", presreli su mejl i poslali ga na najmanje 22 od otprilike 80 stranih misija u Kijevu
Ruski hakeri u akciji: Namamili Ukrajince preko oglasa za BMVGetty © Jens Schlueter

Hakeri za koje se sumnja da rade za rusku obaveštajnu agenciju namamili su  desetine diplomata zaposlenih u različitim ambasadama u Ukrajini i to lažnim oglasom za polovni automobil BMV.

Opsežna špijunska aktivnost započela je bezazleno, kada je poljski diplomata imejlom kolegi poslao legitiman oglas raznim ambasadama u kojem je reklamirao prodaju polovnog vozila marke BMV serije 5 koji se prodaje u u glavnom ukrajinskom gradu Kijevu.

Potom je počela prava hakerska akcija, piše Rojters.

U pokušaju da provale u računare, hakeri poznati kao APT29 ili "Udobni medved", presreli su mejl i poslali ga na najmanje 22 od otprilike 80 stranih misija u Kijevu.

U poslatom mejlu se nalazio identičan oglas za prodaju polovnog BMV-a, samo je ovog puta bio zaražen virusom.

Poljski diplomata, koji je odbio da bude identifikovan, pozivajući se na bezbednosne probleme, potvrdio je svoju ulogu u digitalnom upadu, zbog koga je intervenisala firma za sajber bezbednost.

Ispostavilo se da su ruski hakeri u svojoj lažnoj verziji oglasa naveli da prodaju BMV poljskog diplomate po nižoj ceni, za 7.500 evra, pokušavajući da podstaknu više ljudi da preuzmu zlonamerni softver koji bi im omogućio daljinski pristup njihovim uređajima.

Diplomata je rekao da je cena izgledala "privlačno".

"Kada sam proverio, shvatio sam da govore o nešto nižoj ceni", rekao je diplomata Rojtersu.

"Ovaj hakerski napad zapanjujući je po svom obimu. U pitanju su tajne operacije napredne, stalne pretnje", navodi se u izveštaju, u kome se dodaje da se akronim APT koristi za grupu sajber špijuna iza kojih,kako navode, stoji država Rusija.

U aprilu su poljske kontraobaveštajne i službe za sajber bezbednost upozorile da je ista grupa sprovela "široko rasprostranjenu obaveštajnu kampanju" protiv država članica NATO, Evropske unije i Afrike.

image