Svet

NATO na gej aplikacijama za upoznavanje: Ruski hakeri ukrali podatke zaposlenih

Proruski haktivisti tvrde da su paralisali 40 odsto NATO sajber infrastruktura
NATO na gej aplikacijama za upoznavanje: Ruski hakeri ukrali podatke zaposlenihwww.globallookpress.com © Silas Stein/dpa

Ruska hakerska grupa "KilNet" je u saopštenju na Telegramu objavila da je podatke preuzete u napadima na NATO sisteme iskoristila kako bi napravila profile na gej aplikacijama za upoznavanje u Kijevu i Moldaviji. 

Ovi proruski "haktivisti" tvrde da su u DDoS napadima (distribuirani napadi radi onemogućavanja usluga) na NATO sajber infrastrukture ukrali akreditive za prijavu. 

"KilNet" navodi da su izvršili sajber napade koji su "paralizovali" 40 odsto elektronske infrastrukture NATO-a.

Grupa je na Telegram kanalu objavila imena svojih meta i njihove imejl adrese i lozinke tvrdeći da su ukradene iz NATO škole u Oberamergau u Nemačkoj. 

Takođe su podelili i slike ekrana koje pokazuju da su ukradeni podaci korišćeni za registraciju 150 profila na LGBT platformi za upoznavanje i izlaske u Ukrajini i Moldaviji.

"NATO resursi su trenutno pod DDoS napadima, nije moguće pristupiti nalozima. Objavljene su informacije Komande za razvoj borbenih dejstava, NATO agencije za podršku i Centra za sajber obuku. Slatko smo hakovali i agenciju NCI(portal za zvaničnike koji donose važne političke odluke), odakle su ukradeni i svi lični podaci zaposlenih", objavili su haktivisti na Telegramu. 

"KilNet" je postao poznat široj javnosti usred tekuće ruske Specijalne vojne operacije, pozicionirajući se kao kontrateža haktivističkoj grupi Anonimus. 

Od tada, "KilNet" je izvršio napade na privatna preduzeća i ključne vladine veb sajtove i platforme širom sveta.

U decembru 2021. godine grupa je preuzela odgovornost za krađu podataka od agenata FBI, a u avgustu 2022. su tvrdili da su ukrali podatke o zaposlenima od vodećeg američkog proizvođača oružja "Lokhed Martin".

image