Rusija

Ambasador Kine u Rusiji: Posle Evrope, NATO prešao na destabilizaciju Azije

Uprkos opštem miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, Alijansa insistira na izvođenju vojnih vežbi i razmeštanju takozvanih operacija za obezbeđivanje slobodne plovidbe u regionu, eskalacije tenzija i stvaranje konfrontacije, kazao je Džang Hanhui
Ambasador Kine u Rusiji: Posle Evrope, NATO prešao na destabilizaciju AzijeGetty © Photo by Takashi Aoyama/Getty Images)

Severnoatlantska alijansa, zbunivši Evropu, sada želi da uništi mir i spokoj u Azijsko-pacifičkom regionu, jer akcije NATO-a nimalo ne doprinose cilju dobrih odnosa u svetu, izjavio je kineski ambasador u Rusiji Džang Hanhui.

"NATO je odstupio od ciljeva Povelje UN, a to su razvoj prijateljskih odnosa među narodima i jačanje globalnog mira. Uprkos opštem miru i stabilnosti u azijsko-pacifičkom regionu, NATO insistira na izvođenju vojnih vežbi i razmeštanju takozvanih operacija za obezbeđivanje slobodne plovidbe u regionu, eskalaciju tenzija i stvaranje konfrontacije", rekao je Hanhui u intervjuu za TASS.

O širenju NATO-a

Hanhui je dodao da širenje NATO-a na istok, u azijsko-pacifički region, "apsolutno ne prihvata nikakvu kritiku sa stanovišta međunarodnog prava".

"Ovo prevazilazi koncept kolektivne samoodbrane, kako to dozvoljava Povelja UN. NATO sebe naziva udruženjem za kolektivnu odbranu koje ostvaruje pravo na tu istu samoodbranu, ali nastavlja svoju prekograničnu ekspanziju, sa namerom da izazove vojnu konfrontaciju u azijsko-pacifičkom regionu. U regionu nikakva sila ne preti Alijansi, a da ne govorimo o oružanom napadu. Ne postoji pravni osnov da se NATO poziva na pravo na kolektivnu samoodbranu", precizirao je diplomata.

On je podsetio da Povelja jasno kaže da je Savet bezbednosti glavno telo odgovorno za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti i da regionalni sporazumi ili tela treba da budu ograničeni na održavanje mira i bezbednosti u regionu, a odgovarajuće akcije treba da ovlasti Savet bezbednosti.

O planovima Alijanse

NATO je poslednjih godina "sve dalje pružao ruke" u pokušaju da se umeša u poslove azijsko-pacifičkog regiona, dodao je kineski ambasador.

"NATO je pozvao Japan, Južnu Koreju, Australiju i Novi Zeland da učestvuju na samitu Alijanse dve godine zaredom i potpisao je 'individualni program partnerstva' sa četiri zemlje. Takođe, planira da otvori prvu kancelariju za vezu u Japanu 2024. godine. Njegova želja da se preseli na istok, u azijsko-pacifički region, izaziva veliku zabrinutost i snažne prigovore zemalja regiona", ocenio je.

Diplomata je podsetio da je bivši australijski premijer Pol Kiting napisao članak u kome je rekao da je "širenje NATO-a na istok u azijsko-pacifički region poput kuge".

"Ova fraza izražava opštu zabrinutost zemalja", zaključio je kineski diplomata.

image