Ekonomija

Crtaju se planovi za povezivanje Srbije na "Družbu": Ruska nafta preko Mađarske stiže nam do 2028.

Naftovod će se graditi između Alđa u Mađarskoj i Novog Sada. Biće dugačak 128 kilometara, a izgradnja će koštati oko 100 miliona evra
Crtaju se planovi za povezivanje Srbije na "Družbu":  Ruska nafta preko Mađarske stiže nam do 2028.Getty © Janos Kummer

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da će naftovod Srbija - Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.

"Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija-Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte", rekla je ministarka na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope.

Ona je rekla da će se na tome raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skladištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavezne rezerve u skladu sa evropskom regulativom. 

Ona je rekla da je taj naftovod do Mađarske važan zbog diversifikacije snabdevanja sirovom naftom.

Podsetimo, Srbija povezivanjem na "Družbu" dobija još jedan pravac dopremanja nafte, sigurnost snabdevanja rafinerije "Pančevo" i jeftiniji transport. Osim toga, naša zemlja više neće zavisiti od hrvatskog naftovoda "Janaf" preko kojeg od 5. decembra 2022. ne možemo da kupujemo crno zlato iz Rusije zbog sankcija EU.

Naftovod će se graditi između Alđa u Mađarskoj i Novog Sada. Biće dugačak 128 kilometara, a izgradnja će koštati oko 100 miliona evra. Isporuka ruske nafte preko "Družbe" ne podleže sankcijama EU, jer je embargo uveden na uvoz crnog zlata morskim putem. Za izgradnju može da se koristi koridor gasovoda od Srbije do Mađarske, što će smanjiti vreme realizacije projekta.

U skladištima u Srbiji i Mađarskoj dovoljno gasa

Đedović Handanović je, govoreći o gasu, rekla da država planira do 2028. godine da izgradi i gasovode sa Severnom Makedonijom i Rumunijom.

Ministarka rudarstva i energetike izjavila je da Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih u skladištima u Srbiji i Mađarskoj.

"Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je rekla i da će polovinom novembra biti završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija - Bugarska.

"Ovim gasovodom Srbija će prvi put imati pristup različitim izvorima gasa, imaćemo mogućnost da koristimo gas iz Azerbejdžana i Grčke. Sredinom novembra očekujemo da bude fizički završena izgradnja", izjavila je Đedović Handanović.

Gasni forum Jugoistočne Evrope organizuje portal Energija Balkana pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike, a glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

image