Ekonomija

Pad prometa u hrvatskom ugostiteljstvu: Gosti manje troše, ostaje li turizam "iznad vode" ili tone?

Ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad, rekla je Jelena Tabak, šef Udruženja ugostiteljskih delatnosti HGK
Pad prometa u hrvatskom ugostiteljstvu: Gosti manje troše, ostaje li turizam "iznad vode" ili tone?© Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images

Prvi podaci o turističkim rezultatima u Hrvatskoj govore da se dogodio blagi pad prometa u ugostiteljstvu, ali su isto tako turisti ove godine stigli ranije, a ako se sezona produži i na jesen - rezultati bi mogli biti na nivou prošlogodišnjih.

Jelena Tabak, šefica Udruženja ugostiteljskih delatnosti HGK, rekla je za HTV da turistička sezona prolazi u skladu s očekivanjima.

"Evropsko prvenstvo (u fudbalu) bilo je u Nemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu godine imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na na nivou države, koje smo mogli čuti na sektorskom sastanku pre par dana u Splitu, su u skladu sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego što to imamo sad u špicu turističke godine", navela je Tabak i dodala:

"Odnosno, ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad. To može zvučati loše jer smo naučili na besomučne količine posla u julu i avgustu, ali to je ono za što smo se borili, da se više radi u prvom i poslednjem delu godine, a da se rastereti špic sezone".

Sektor pripreme i posluživanje hrane i pića ove godine beleži rast od šest posto u količini izdatih računa i 17 posto u finansijskom prometu.

"Imali smo rast i dobre rezultate u predsezoni, a kad razgovarate s kolegama na terenu, objektivna je situacija da imamo u konkretnim restoranima samo jednu rotaciju uveče za večere. Unazad 5-10 godina znalo bi ih biti po tri za veče i to u stvari znači pad u količini prometa između 10 posto i 20 posto. Što se finansijskih pokazatelja tiče, ili je stagnacija ili je maleni pad ili je mrtva trka za jednak rezultat. Međutim, opet zavisi koji je tip objekta. Neki su i u porastu. Dakle, nema svaka vrsta objekta istu sudbinu, otkrila je Tabak.

Joso Smolić, potpredsednik HOK-a i predsednik Udruženja ugostitelja i turističkih radnika HOK-a, kaže da se gosti zbog krize manje troše i ističe da je to bilo za očekivati.

Ti isti gosti, očekuju veći kvalitet i bolju uslugu.

"Na tome moramo raditi da bismo održali dolazak gostiju i za sledeće godine kad budu imali veću potrošnju", kaže on.

Kaže da se pad broja noćenja, koji se broji u sitnim postocima, odnosi na privatni smeštaj, što je takođe bilo za očekivati s obzirom na to da je 23.000 ležajeva više u ovoj godini u odnosu na prošlu.

"Isti je kolač, a deli ga puno više njih, i normalno je da ne možemo svi isto dobiti", kaže Smolić.

image