Ekonomija

Zbog čega se evropska industrija jedva koprca: Šta je, ako nije cena energije?

Industrijska aktivnost u evrozoni se sve više smanjuje
Zbog čega se evropska industrija jedva koprca: Šta je, ako nije cena energije?© Markus Scholz/picture alliance via Getty Images

Industrijska aktivnost u evrozoni nastavila je da se smanjuje u julu, potvrdilo je istraživanje na koje se poziva "Euraktiv", dodajući da je Nemačka, najveća privreda u bloku, zabeležila tromesečni minimum u svom proizvodnom indeksu, skliznuvši sa 43,5 na 43,2 od juna do jula. Ovo sledi i slabiji rast BDP-a zemlje od očekivanog minus 0,1 odsto umesto prethodno prognoziranih plus 0,1 odsto, koliko je prognozirala kancelarija za statistiku EU Eurostat.

Sve to povećava strahove da bi Nemačka mogla da ide u tehničku recesiju (koju definišu najmanje dva uzastopna kvartala negativnog rasta) i to samo nekoliko meseci nakon izlaska iz ekonomskog pada 2023. godine, kada je zabeležila najgori učinak u svetu od bilo koje napredne ekonomije.

Glavni ekonomista u Centru za evropsku reformu Sander Tordoir rekao je da nemačka industrijska slabost više ne može da se pripisuje naglim oscilacijama cena energenata nakon početka specijalne vojne operacije. Naime, troškovi energije sada su uglavnom slični nivoima na kojima su bili i pre pandemije.

"Mislim da će trebati vremena da se definišu faktori, ali je takođe vrlo jasno da to više ne može biti energija", rekao je Tordoir za "Euraktiv".

On sugeriše da verovatni uzroci industrijskog pada Nemačke uključuju usporavanje domaće i spoljne potražnje, kao i rastuću konkurenciju iz Kine, koja sve više daje prioritet izvozu vrhunskih proizvedenih proizvoda.

U međuvremenu, Francuska, druga po veličini ekonomija evrozone, registrovala je još strmiji pad PMI-a, sa 45,4 na 44 što je najniži nivo u šest meseci.

"Industrijska aktivnost u evrozoni je u julu doživela veliki udar", rekao je  Sajrus de la Rubija, glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke, dodajući da su samo Grčka i Španija prošlog meseca zabeležile "značajan rast" fabričke aktivnosti – ali je upozorio da je "čak i tamo zamah značajno usporen".

Široko rasprostranjen i nagli pad je iznenađujući, ocenjuje Rubija, dodajući da je veća verovatnoća da će se proizvodni sektor suočiti sa teškim vremenima u narednim mesecima.

Podaci PMI prate izveštaj Eurostata koji pokazuje uzlaznu stopu rasta evrozone, uprkos usporavanju Nemačke: region od 20 država je zabeležio kvartalni rast BDP-a od 0,3 odsto u drugom kvartalu ove godine, što je iznad očekivanja analitičara o 0,2 odsto ekspanzije.

Tordoir pojašnjava da su evropski podaci o BDP-u bolji od očekivanih uglavnom rezultat snažnog rasta u Španiji , četvrtoj po veličini ekonomiji evrozone, koja je nadmašila očekivanja analitičara da će ekspanzija od 0,5 odsto rasti za 0,8 odsto.

image