Ekonomija

ECB: Evrozona je u recesiji

Blok je pretrpeo ekonomsku kontrakciju u trećem kvartalu 2023. godine, navodi centralna banka
ECB: Evrozona je u recesijiGetty © Pablo Blazquez Dominguez / Stringer

Ekonomija evrozone krajem prošle godine nije rasla, a privredna aktivnost bloka pokazuje jasnu slabost, što sve ukazuje na recesiju, rekao je potpredsednik Evropske centralne banke (ECB) Luis de Guindos.

"Meki pokazatelji ukazuju na ekonomsku kontrakciju i u decembru, potvrđujući mogućnost tehničke recesije", rekao je on. Tehnička recesija se obično definiše kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a.

De Guindos je naveo i da je privredni rast bio "razočaravajući" i da se "čini da je usporavanje aktivnosti široko rasprostranjeno, a posebno su pogođene građevinarstvo i proizvodnja".

Potpredsednik ECB je primetio da će "usluge takođe popustiti u narednim mesecima kao rezultat slabije aktivnosti u ostatku privrede".

ECB je takođe ukazala na slabe izglede u bliskoj budućnosti, rekavši da će usporavanje inflacije zabeleženo prošle godine verovatno dodatno "usporiti 2024. i da će se privremeno zaustaviti na početku godine".

Statistika pokazuje da je rast potrošačkih cena u 20-članom bloku porastao sa 2,4 odsto u novembru na 2,9 procenata u decembru. Međutim, očekuje se usporavanje rasta cena u narednim kvartalima.

Najnoviji podaci koje je prikupio "Es end Pi global" pokazali su da je poslovna aktivnost u evrozoni nastavila da se smanjuje na kraju 2023. godine. Podaci pokazuju da je evrozona zabeležila kontrakciju od 0,1 odsto u trećem tromesečju 2023. i da se verovatno ponovo smanjila u poslednjem kvartalu, pošto je ispunila tehničku definiciju recesije.

image