Ekonomija

Nemačka ekonomija u trajnom padu: Broj stečajeva na desetogodišnjem maksimumu

Veliki broj bankrota naročito je primetan u proizvodnom sektoru
Nemačka ekonomija u trajnom padu: Broj stečajeva na desetogodišnjem maksimumuGetty © picture alliance / Contributor

Broj bankrota kompanija u Nemačkoj porastao je na najviši nivo u poslednjih deset godina, navodi se u studiji Hale instituta za ekonomska istraživanja (IVH).

U julu je registrovano 1.406 bankrota ortačkih društava i korporacija. To je 20 odsto više nego prethodnog meseca i 37 odsto više nego godinu dana ranije. Trenutna brojka je takođe 46 odsto iznad julskog proseka za godine 2016. do 2019. godine, odnosno vreme pre pandemije korone, piše "Handesblat".

"Značajno povećanje broja nelikvidnosti pogađa sve sektore", naglašava IVH. "Međutim, to je posebno primetno u proizvodnom sektoru. Posle 100 nesolventnih industrijskih preduzeća u junu – što je odgovaralo proseku za poslednjih dvanaest meseci – taj broj je sada porastao na 145.

Prema analizi IVH, skoro 10.000 radnih mesta je pogođeno u najvećih deset odsto kompanija čija je nelikvidnost prijavljena u julu. "Zatvaranje velikih poslodavaca može dovesti do visokih i trajnih gubitaka prihoda i plata za pogođene zaposlene", kaže institut.

"Očekujemo da će broj bankrota blago opasti u avgustu, a zatim ponovo porasti u septembru", rekao je šef odeljenja za strukturne promene i produktivnost IVH Stefan Miler. To znači da će broj bankrota verovatno ostati konstantno iznad nivoa pre pandemije korone.

Nemačka ekonomija je trenutno u trajnom padu, navodi portal. U prvom kvartalu bruto domaći proizvod je porastao za 0,2 odsto. Međutim, nakon toga je u proleće usledio pad od 0,1 odsto jer se manje ulagalo u sisteme kao što su mašine i zgrade. Mnogi stručnjaci očekuju anemični uzlet u drugoj polovini godine, jer se veliki delovi privrede žale na nedostatak porudžbina.

image