Ekonomija

EU povećava uvoz ruskog gasa

Uprkos planu Evropske unije da smanji uvoz ugljovodonika iz Rusije, u ovom trenutku udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu zemalja članica dostiže 15 posto
EU povećava uvoz ruskog gasaGetty © Rangsarit Chaiyakun

Zemlje Evropske unije nastavljaju da povećavaju kupovinu ruskog gasa, izjavio je Dmitrij Biričevski, direktor sektora za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

"Uprkos planu EU koji je usvojen u maju 2022. godine za smanjenje uvoza ugljovodonika iz Rusije, evropska trgovinska statistika pokazuje da je uvoz ruskog gasa u zemlje EU u porastu – u prvoj polovini ove godine zemlje članice su uvezle više prirodnog gasa iz Rusije nego u periodu od januara do juna 2023. godine", rekao je Biričevski.

Kako je pojasnio, u ovom trenutku udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu EU dostiže 15 posto.

Konkretno, Francuska je u prvom kvartalu ove godine udvostručila kupovinu ruskog tečnog prirodnog gasa sa 2 na 4,4 milijarde kubnih metara, naveo je Biričevski i istakao da je značajan deo išao za reeksport.

Mnoge evropske zemlje su 2022. prestale da dobijaju – delimično ili potpuno – gas iz "Gasproma", a u jeseni iste godine je prestalo snabdevanje duž glavnog gasovoda koji je ruski gas doprema u Evropu – Severni tok. Obustavljena je isporuka i preko beloruske rute "Jamal-Evropa", dok je duž ukrajinske značajno smanjena.

Moskva je ranije više puta ukazivala da je Zapad napravio ozbiljnu grešku kada je odbio da kupuje energente od Rusije i da će se, zbog viših cena, suočiti sa novom i većom zavisnošću. Moskva je upozorila da će i oni koji odbiju da sarađuju, svejednako kupovati rusku naftu i gas po višoj ceni preko posrednika.

image