Ekonomija

Velika Britanija puni džepove Rusiji uvozom rafinisane nafte

Nafta u vrednosti od 2,2 milijarde funti prerađena u Kini, Indiji i Turskoj - kojima Rusija isporučuje naftu - uvezena je 2023. godine, pokazuju podaci
Velika Britanija puni džepove Rusiji uvozom rafinisane nafteGetty © Bloomberg Creative

Velika Britanija puni džepove Moskvi tako što nastavlja da uvozi rekordne količine rafinisane nafte iz zemalja koje prerađuju ruska fosilna goriva, pokazuju podaci grupe "Global vitnes".

Vladini podaci pokazuju da je uvoz rafinisane nafte iz Indije, Kine i Turske iznosio 2,2 milijarde funti 2023. godine, što je skok sa 434,2 miliona funti 2021.

Rusija je najveći dobavljač sirove nafte za Indiju i Kinu, dok je Turska postala jedan od najvećih uvoznika ruske nafte od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022.

Velika Britanija je zvanično zabranila uvoz ruskih naftnih proizvoda od 5. decembra 2022. Međutim, rupa u zakonu omogućila je ruskoj nafti da nastavi da teče u Veliku Britaniju, piše "Gardijan".

Sve dok se ruska nafta prerađuje u drugoj zemlji, više se ne smatra da potiče iz Rusije, što Moskvi omogućava da izbegne trgovinsku zabranu. Kao rezultat toga, ruska nafta se prodaje zemljama saveznicima za preradu pre nego što se izvozi u Veliku Britaniju.

"Milioni barela goriva napravljenog od ruske nafte nastavljaju da se slivaju u Ujedinjeno Kraljevstvo. Samo prošle godine ova trgovina je Kremlju vredela preko 100 miliona funti. Da bude jasno: dok vlada ne zatvori ovu rupu, Britanija pomaže Rusiji da plati svoj rat protiv Ukrajine", tvrde iz "Global vitnesa".

Aktivisti su pozvali London da zabrani uvoz goriva napravljenog od ruske nafte kako bi pokazali da je njihova podrška Ukrajini "iskrena".

Grupa navodi i da je EU uvezla 130 miliona barela iz rafinerija koje prerađuju rusku sirovu naftu 2023. Grupa za kampanju je procenila da su ove kupovine verovatno donele Moskvi 1,1 milijardu evra (940 miliona funti) u prihodima od poreza.

image
VV inauguration
banner