Ekonomija

Rupa u sankcijama koja je omogućila Rusiji da zaradi 1,2 milijarde dolara od prodaje goriva u EU

Ruska sirova nafta prerađena u gorivo u nekoj drugoj zemlji može da se uveze u EU i donese prihode Moskvi
Rupa u sankcijama koja je omogućila Rusiji da zaradi 1,2 milijarde dolara od prodaje goriva u EUGetty © Anadolu / Contributor

Rupa u sankcijama EU koja dozvoljava uvoz ruske sirove nafte ako se preradi na drugom mestu donela je Rusiji procenjene 1,2 milijarde dolara od prodaje goriva u Evropskoj uniji prošle godine, uprkos embargu na direktan uvoz iz Rusije, pokazala je istraga nevladine organizacije "Global vitnes".

EU je pre više od godinu dana zabranila uvoz sirove nafte i goriva iz Rusije pošto blok i njegovi saveznici SAD, Velika Britanija i drugi žele da ukinu Kremlju prihode od prodaje nafte zbog sukoba u Ukrajini.

Međutim, ruska sirova nafta prerađena u gorivo u nekoj drugoj zemlji, Indiji na primer, može da se uveze u EU, a Moskva i dalje zarađuje.

NVO je pratila pomorske tokove sirove nafte iz Rusije u rafinerije širom sveta, a zatim u evropske luke i otkrila da je 2023. godine u EU ušlo oko 35 miliona barela ruske nafte u vidu rafinisanih naftnih derivata.

"Gorivo ulazi kroz ne tako malu rupu ostavljenu u sankcijama EU koja omogućava da proizvodi rafinisani iz ruske nafte ulaze u blok. Ovo je rezultiralo 'praonicama' u kojima rafinerije u zemljama poput Indije i Turske mogu da uvoze rusku sirovu naftu po sniženoj ceni, da je rafinišu u proizvode poput dizela, mlaznog goriva ili benzina i legalno prodaju rafinisanu naftu EU", navode iz "Global vitnesa".

Kroz istu rupu, rusko gorivo takođe ulazi u Veliku Britaniju i SAD. U avgustu 2023, analiza "Global vitnesa" je pokazala da je jedan od 20 letova u Ujedinjenom Kraljevstvu koristio na mlazno gorivo napravljeno od ruske nafte, a u novembru je NVO prenela da su SAD uvezle 30 miliona barela goriva iz rafinerija koje uvoze rusku naftu.

image