Svet

Rusija nikad bogatija - i to zahvaljujući Americi

Prodajom nafte, ruski prihodi porasli su na rekordnih 320 milijardi dolara u 2023. i nastaviće da rastu
Rusija nikad bogatija - i to zahvaljujući Americiwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Rusija ulazi u treću godinu sukoba sa Ukrajinom, sa neviđenom količinom gotovine u državnoj kasi, potpomognutom rekordnom prodajom sirove nafte Indiji koja je potom prodaje Americi.

Nova analiza Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) pokazala je da je Indija prošle godine kupila rusku naftu u vrednosti od 37 milijardi dolara. Deo sirove nafte prerađen je u Indiji - inače strateškom partneru Vašingtona - a potom izvezen u SAD kao naftni proizvodi vredni više od milijardu dolara, piše Si-En-En.

Prodaja ruske sirove nafte Indiji ne podleže sankcijama i potpuno je legitimna, a od početka sukoba u Ukrajini, Indija je kupila 13 puta više sirove nafte od Rusije nego pre početka SVO. Navodno, tu ogromnu količinu nafte, Rusija prebacuje u Indiju uz pomoć "flote iz senke" i tako maksimalno povećava svoj profit.

U pokušaju da omete funkcionisanje ove "flote u senci", američko ministarstvo finansija uvelo je ranije ovog meseca novi paket sankcija protiv brodova i kompanija za koje se sumnja da pomažu u transportu ruske nafte i tako krše sankcije SAD.

Sjedinjene Države su predvodile koaliciju zemalja krajem 2022. koje su pristale na ograničenje cena, obavezujući se da neće kupovati rusku naftu za više od 60 dolara po barelu. Te zemlje su takođe zabranile svojim brodarskim kompanijama i osiguravajućim firmama – ključnim igračima u globalnom pomorstvu – da učestvuju u trgovini ruskom naftom iznad te cene.

"Ograničenje cena je bio pravi pokretač za stvaranje flote u senci", rekao je Viktor Katona, šef analize sirove nafte u firmi za trgovinska istraživanja "Kpler". "Što su lanci snabdevanja duži, to je teže odrediti stvarnu cenu ruskog barela".

Flota u senci omogućila je Rusiji da stvori paralelnu brodsku strukturu koja može da izdrži promenljivu taktiku i fokus zapadnih sankcija, sa stotinama tankera i složenim rutama. Procenjuje se da je ova flota prošle godine narasla na 1.800 plovila.

Prodajom nafte, ruski prihodi su u 2023. porasli na rekordnih 320 milijardi dolara i nastaviće da rastu. Ta sredstva dovela su Moskvu u bolju poziciju da izdrži dugi sukob od Kijeva, koga zapadni partneri polako napuštaju.

Indija svoje kupovine od Rusije pravda kao sredstvo za održavanje nižih globalnih cena jer se ne takmiči sa zapadnim zemljama za bliskoistočnu naftu. Indijski ministar za naftu i prirodni gas Hardep Sing Puri rekao je za Si-En-Bi-Si: "Ako počnemo da kupujemo više bliskoistočne nafte, cena nafte neće biti 75 ili 76 dolara. Biće 150 dolara".

Analiza CREA procenjuje da su SAD prošle godine bile najveći kupac rafinisanih proizvoda iz Indije napravljenih od ruske sirove nafte, vrednih 1,3 milijarde dolara između početka decembra 2022. godine, kada je uvedeno ograničenje cena, do kraja 2023. Procene organizacije su zasnovane o javno dostupnim podacima o transportu i energiji.

Vrednost ovog izvoza naftnih derivata značajno raste kada se uključe američki saveznici koji takođe primenjuju sankcije protiv Rusije. CREA je procenila da su ove zemlje 2023. uvezle naftne proizvode napravljene od ruske sirove nafte u vrednosti od 9,1 milijardu dolara, što je povećanje od 44 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

image