Svet

Nove sankcije SAD za transport ruske nafte: Kažnjena tri tankera i njihovi vlasnici

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da su vlasnici dva tankera kompanije registrovane u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok je treći brod u posedu firme sa sedištem u Liberiji
Nove sankcije SAD za transport ruske nafte: Kažnjena tri tankera i njihovi vlasnici© Tanjug/AP Photo

Sjedinjene Američke Države uvele su dodatne sankcije zbog nepoštovanja gornje granice cene ruske nafte, koju su G7, Evropska unija i Australija odredile da bude na 60 dolara po barelu. 

Sankcionisana su tri entiteta i tri tankera za prevoz nafte, prenosi Rojters. 

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da su korišćeni zapadni pomorski servisi kao što je transport, osiguranje i finansiranje, kako bi se prevezla ruska nafta po ceni većoj od one koju su nametnule zemlje Grupe 7, EU i Australija. Mehanizam ograničenja cene ruske nafte predviđa i zabranu zapadnim kompanijama da pružaju usluge, uglavnom vezane za transport, za naftu koja se prodaje iznad ove cene. 

Američko Ministarstvo finansija navelo je da su brodovi "NS Čempion", "Viktor Bakajev" i "HS Atlantika" prevozili ruski "ural" koji se prodavao za iznad 70 dolara po barelu.

Brodovi su koristili usluge osobe iz SAD, dodaje se u saopštenju, bez ulaženja u detalje. Saopšteno je i da je registrovani vlasnik "NS Čempiona" kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata "Sterlin Šiping", u ovoj arapskoj zemlji registrovan je vlasnik i "Viktora Bakajeva", dok je "HS Atlantik" u posedu kompanije sa sedištem u Liberiji.  

Sankcije blokiraju svu imovinu i poslove navedenih tankera i vlasnika u SAD ili u posedu američkih lica, a ta imovina se mora prijaviti Upravi za inostranu imovinu Ministarstva finansija, podseća Rojters.

image