Ekonomija

Amerika ne može bez ruske nafte: Obnovljen uvoz "crnog zlata" iz Rusije

U oktobru prošle godine SAD su od Rusije kupile 36.800 barela nafte, plativši za to 2,7 miliona dolara
Amerika ne može bez ruske nafte: Obnovljen uvoz "crnog zlata" iz Rusije© Oleg Nikishin/Getty Images

Sjedinjene Američke Države posle godinu i po dana, obnovile su uvoz ruske nafte prvi put od marta 2022, prenose "RIA Novosti" podatke američke statističke službe.

Naime, Vašington je u martu 2022. uveo zabranu uvoza nafte i drugih energenata iz Rusije u okviru novog pooštravanja sankcija. 

Američke kompanije su od Rusije kupile poslednju seriju "crnog zlata" u aprilu te godine.

Prema statističkim podacima, u oktobru prošle godine SAD su kupile 36.800 barela ruske nafte, dok je vrednost uvoza bila 2,7 miliona dolara.

Mesec dana kasnije, u novembru, obim kupovine iznosio je 9.900 barela, što je Vašington koštalo 750.000  dolara. 

Jedan barel ruske nafte koštao je kupca u oktobru 74 dolara, a u novembru 76 dolara, što je znatno više od gornje granice cene koju su postavile zemlje G7 — 60 dolara po barelu.

Podsetimo, 8. marta 2022. godine uspostavljena je zabrana uvoza energenata iz Rusije. U SAD je zabranjen uvoz sirove nafte, naftnih derivata, naftnih goriva i ulja, kao i njihovih proizvoda destilacije, tečnog prirodnog gasa, uglja i proizvoda od uglja.

Početkom decembra iste godine, zemlje G7 uvele su gornju granicu cena ruske nafte koja se transportuje morem. 

Od tada se cene sirovina iz Rusije nisu promenile i ostale su na 60 dolara po barelu. Osim toga, vodećim zapadnim osiguravajućim kompanijama zabranjeno je da pružaju usluge vlasnicima brodova koji krše režim ograničenja ruskih sirovina.

image