Ekonomija

Javni dug Srbije raste, ali ima manji udeo u BDP-u: Od koga je država najviše pozajmila

Učešće javnog duga u BDP-u je smanjeno u odnosu na kraj prošle godine kada je iznosilo 52,0 odsto, ali je dug porastao sa 36,15 na 38,2 milijardi evra
Javni dug Srbije raste, ali ima manji udeo u BDP-u: Od koga je država najviše pozajmilaGetty © FreshSplash

Javni dug Srbije je prema podacima Uprave za javni dug Ministarstva finansija na kraju jula iznosio 38,2 milijarde evra, a njegovo učešće u bruto domaćem proizvodu (BDP) je iznosilo 50,0 odsto, objavilo je danas Ministarstvo finansija. Učešće javnog duga u BDP-u je smanjeno u odnosu na kraj prošle godine kada je iznosilo 52,0 odsto, a dug je bio 36,15 milijardi evra. 

Srbija najviše duguje kupcima evroobveznica i to 10,31 milijardi evra. Po visini duga slede kupci dugoročnih dinarskih hartija od vrednosti kojima država duguje 7,47 milijardi. Stranim vladama i poslovnim bankama se na ime kredita duguje po 3,1 milijardu evra.

Kineskoj Eksport-import banci Srbija duguje 2,78 milijardi evra, a Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) 2,40 milijardi.

Učešće javnog duga u stranoj valuti na kraju jula je iznosilo 78,6 odsto, pri čemu je učešće duga u evrima iznosilo 58,7 odsto, u dolarima 13,1 odsto, u specijalnim pravima vučenja (SDR) 6,3 odsto, a u ostalim stranim valutama 0,4 odsto.

Nešto više od petine duga, odnosno 21,4 odsto bilo je u dinarima.

image