Ekonomija

Ruske rezerve zlata se približavaju istorijskom maksimumu

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec
Ruske rezerve zlata se približavaju istorijskom maksimumuGetty © Brownie Harris/Corbis

Ruske zalihe zlata dostigle su novi maksimum od 188,8 milijardi dolara, a udeo poluga u međunarodnim rezervama zemlje sada premašuje 30 odsto - prvi put u skoro četvrt veka, saopštila je Centralna banka Rusije.

Oni su dodali da je vrednost monetarnog zlata u međunarodnim rezervama od početka avgusta porasla za više od devet milijardi dolara, ili 5,1 odsto.

Cena zlata je porasla za 3,6 odsto u avgustu da bi završila mesec na 2.513 dolara po unci, što znači da je značajan deo povećanja vrednosti ruskih akcija bio posledica povećanja cene zlata.

Udeo monetarnog zlata u međunarodnoj imovini Rusije najviši je od januara 2000. godine, kada je dostigao 31,2 odsto. Najviši nivo u modernoj istoriji zemlje zabeležen je u januaru 1993. godine, kada je iznosio 56,9 odsto.

Prema podacima Centralne banke, međunarodne rezerve zemlje su nastavile da rastu, dostižući vrednost od 613,7 milijardi dolara 1. septembra, što je više od 11 milijardi dolara u odnosu na prethodni mesec.

Međunarodne rezerve Rusije su zvanično definisane kao visokolikvidna strana aktiva koju drže Banka Rusije i Vlada zemlje, koja se sastoji od stranih valuta, specijalnih prava vučenja MMF-a i monetarnog zlata.

Skoro polovina ruskih međunarodnih rezervi je zamrznuta na Zapadu početkom 2022, u sklopu sankcija u vezi sa sukobom u Ukrajini. Banka Rusije nije objavila detaljan pregled zamrznute imovine.

Deo ruskih rezervi koji nije zamrznut sastoji se od zlata i deviza u zemlji, kao i rezervi u kineskim juanima.

Guverner Banke Rusije Elvira Nabiulina rekla je da finansijska stabilnost zemlje neće trpeti ako Zapad zapleni njena zamrznuta sredstva. Banka već godinama diverzifikuje svoje devizne rezerve, a trenutno operacije obavlja korišćenjem rezervi koje nisu pogođene sankcijama, kaže Nabiulina.

Moskva je osudila zamrzavanje sredstava centralne banke kao nezakonito, rekavši da je to "narušilo kredibilitet" zapadnih zemalja. Kremlj je upozorio na odmazdu ako sredstva budu zaplenjena.

image