Ekonomija

Srebro je novo zlato, kupuju ga i na kilo: Cena mu za četvrt veka porasla za skoro 600 odsto

Analitičari ovom plemenitom metalu predviđaju svetlu budućnost, iako je za sada mnogo manje zastupljen u investiranju od zlata. Upravo zbog pristupačnije cene u odnosu na zlato koje je premašilo 2.400 dolara za uncu, procenjuje se da će srebro sve više biti atraktivno za ulaganje
Srebro je novo zlato, kupuju ga i na kilo: Cena mu za četvrt veka porasla za skoro 600 odstowww.globallookpress.com © Sven Hoppe

Cena srebra je u proteklih 25 godina na konstantnoj uzlaznoj putanji. Uprkos oscilacijama, za četvrt veka zabeležen je impresivan skok od čak 575 odsto. Jedna unca srebra je početkom milenijuma koštala oko četiri dolara, dok danas vredi 27 dolara. To znači da bi neko ko je tada uložio 1.000 evra, danas imao čak 5.750 evra više. Analitičari ovom plemenitom metalu predviđaju svetlu budućnost, iako je za sada mnogo manje zastupljen u investiranju od zlata.

Upravo zbog pristupačnije cene u odnosu na zlato koje je premašilo 2.400 dolara za uncu, procenjuje se da će srebro sve više biti atraktivno za ulaganje. Prema rečima ekonomskog analitičara i poslovnog savetnika Zorana Pavlovića, osim toga, srebro je sve rasprostranjenije u industrijskoj proizvodnji što će dodatno podići tražnju za ovim metalom.

"Zelena revolucija" diže tražnju za srebrom

"Srebro je sve značajnije u industrijskoj proizvodnji, koristi se u mnoštvu modernih proizvoda. Gotovo svi električni proizvodi, poput pametnih telefona ili kompjutera, sadrže srebro", smatra Pavlović i dodaje da se može očekivati dalji rast cene srebra u narednim godinama, u
skladu sa sve većom potrebom savremenih tehnologija za ovom sirovinom.

Takođe, solarni paneli, baterije električnih automobila i mnogi drugi proizvodi u "zelenoj revoluciji" sadrže ovaj plemeniti metal. Sve ovo ukazuje da će industrijska tražnja za srebrom biti sve veća u narednim godinama.

Kako Pavlović kaže, mnogo niža cena je važan faktor koji će uticati da se srebro progura napred i privuče više investitora.

"Naime, cena zlata je poslednjih godina postala izuzetno visoka i mnogima nedostupna, pa je sve više onih koji se odlučuju da investiraju u srebro zbog njegove veće pristupačnosti. Isti principi koji važe za zlato kada je ulaganje u pitanju, važe i za srebro. U ovim periodima visoke inflacije i geopolitičke nesigurnosti, plemeniti metali su čuvari vrednosti. Tako da svi oni koji bi želeli da osiguraju svoju imovinu i ulože u plemenite metale, ali nemaju dovoljno sredstava za kupovinu zlata, okreću se srebru koje je takođe berzanski proizvod", kaže Pavlović i podvlači da je velika šansa da cena srebra ove godine nastavi da raste.

Srebro kupuju i na kilo

Georgi Hristov iz kompanije "Taveks zlato i srebro" potvrđuje da u poslednje vreme raste tražnja i za srebrom koje postaje sve atraktivnije investitorima.

"Primetili smo da se investitori u srebro dele na dve grupe – one koji kupuju nekoliko unci i one koji kupuju kilograme. Gotovo da ne postoji neka sredina, ali primetno je da sve više njih uviđa da je srebro dobra opcija za investiranje. Preporuka je da ulagači mogu barem 10 odsto svog portfolija da prebace u srebro. I za ovaj plemeniti metal je pravilo da se ulaže na duži rok. Dok je kod zlata taj period pet godina, kod srebra je 6 do 7 godina i duže", objašnjava Pavlović.

On kaže da je tražnja za srebrom prvo industrijska, jer se oko 50 odsto svog srebra koristi u industrijske svrhe, dok se preostalih, po 25 procenata srebra, koristi u investicione svrhe i na nakit. Zbog industrijske primene srebra, ono ima obavezni PDV za razliku od investicionog zlata koje je u Evropskoj uniji i u Srbiji oslobođeno od PDV-a.

"Cena srebra je jako povezana sa performansama industrijske proizvodnje, kada je privreda jaka i dosta se proizvodi, cena srebra skače. Ovakva dinamika dovodi do velikih oscilacija u ceni srebra. Na primer, tokom pandemije korone, pala je proizvodnja na svetskom nivou i u martu
2020. je cena jedne unce srebra bila oko 15 dolara, dok je već u martu 2021. cena iznosila čak 26 dolara, što je skok cene od čak 70 procenata za samo godinu dana", kaže Hristov.

Hristov napominje da bi ulagači trebalo da paze kakve proizvode kupuju, iz koje su livnice i koliko su likvidni.

"Po trenutnim tržišnim cenama jedna unca srebra košta oko 27 dolara. Ta cena omogućava praktično svakom da se oproba u ovoj formi štednje", zaključuje Hristov.

Srebro je, kao i zlato, ograničeni prirodni resurs za koje se predviđa da ga u prirodi ima za još oko pola miliona tona.

"Procenjuje se da više od 1,74 miliona tona srebra izvađeno iz zemlje do sad, i da je u rezervama, tj. u mineralnim nalazištima, ostalo oko 560.000 tona srebra. To znači da bi trenutnim tempom rudarenja čovečanstvo iskopalo sve rezerve srebra za samo 20 godina. Ali, ovo bi podrazumevalo da ne nađemo nova nalazišta i da se nastavi istim tempom. Svakako, ova oskudnost, iako je manja nego oskudnost zlata, takođe je jako bitan faktor u trenutnoj, a i u budućoj ceni srebra", smatra Hristov.

image