Ekonomija

Budžetski suficit Rusije u novembru povećan četiri puta

Naplata poreza i dividenti "Gasproma" tokom novembra unela više od devet milijardi evra u savezni budžet
Budžetski suficit Rusije u novembru povećan četiri putawww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ruski budžetski suficit nastavlja da raste i u novembru je uvećan više od četiri puta, i pored troškova specijalne vojne operacije u Ukrajini, za šta je najzaslužnija isplata dividendi i naplata poreza na profit "Gasproma", prenosi "Blumberg".

Fiskalni suficit dostigao je 557 milijardi rubalja (oko devet milijardi evra) u prvih 11 meseci ove godine, rečeno je u Ministarstvu finansija, u odnosu na 128 milijardi koliko je prijavljeno u periodu od januara do oktobra.

Ministarstvo finansija, koje je predviđalo da bi pad prihoda ove godine mogao da bude oko 0,9 odsto BDP-a, nedavno je izmenilo svoje projekcije i sada predviđa pad od oko 2 procenta. Ipak, prihodi od nafte i gasa nastavljaju da rastu, prestigavši očekivane godišnje prihode već u prvih 11 meseci.

Ruska vlada uvela je ove godine specijalni porez na profit "Gasproma", pošto je ova kompanija u državnom vlasništvu ostvarila veliku zaradu usled porasta cena gasa na svetskom tržištu, iako je ukupna količina izvezenog gasa opala.

"Dodatni prihodi 'Gasproma' su razlog za povećanje suficita saveznog budžeta. Prvo, 'Gasprom' plaća gotovo polovinu poreza na prihod od nafte i gasa poslednjih meseci (u godini). Drugo, ta kompanija je platila dividende u vrednosti od oko 600 milijardi rubalja u novembru. Bez te poslednje uplate, platni bilans bi verovatno bio blizu nule u prvih 11 meseci ove godine", rekao je ekonomista Aleksandar Isakov za "Blumberg".

Ruska vlada je do sada bila u stanju da pokrije svoje potrebe za finansiranjem bez većih problema, koristeći novac iz svog državnog investicionog fonda i podstičući zaduživanje na domaćem tržištu, prenosi američki portal.

image