Ekonomija

Poseta MMF-a Rusiji: Zapad u kolektivnom frasu zbog "propagandne pobede" Putina

Poseta će "stvoriti značajne rizike za reputaciju MMF-a", tvrde Evropljani
Poseta MMF-a Rusiji: Zapad u kolektivnom frasu zbog "propagandne pobede" PutinaGetty © Mordolff

Predstojeće putovanje delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Rusiju Kremlj će iskoristiti kao propagandu, navela je grupa proukrajinskih evropskih vlada u pismu šefu te institucije.

Pristalice Ukrajine tvrde da posetom Rusiji, MMF šalje poruku da se odnosi sa Moskvom normalizuju uprkos i dalje aktivnom sukobu u Ukrajini.

Posetu će "nesumnjivo ruski režim iskoristiti u propagandne svrhe", upozorili su Kristalinu Georgijevu ministri finansija Litvanije, Estonije, Letonije, Švedske, Finske, Danske, Norveške, Islanda i Poljske.

"Takav potez bi stvorio značajne rizike za reputaciju MMF-a", upozoravaju oni u pismu u koji je "Politiko" imao uvid.

Zvaničnici MMF-a bi trebalo da posete Rusiju prvi put od početka Specijalne vojne operacije u februaru 2022. Virtuelni razgovori počeće 16. septembra, a očekuje se da će se lični sastanci održati ubrzo nakon toga.

Iako je MMF predložio održavanje sastanka u drugoj zemlji, na kraju je prihvatio uslov Kremlja da otputuje u Rusiju, rekli su izbori.

"Kontroverzno" putovanje moglo bi da obeshrabri proukrajinske vlade da kanališu svoju pomoć Kijevu preko MMF-a, upozorili su zvaničnici devet vlada.

MMF je saopštio da je poseta Rusiji, jednoj od 190 članica te organizacije, ugovorna obaveza institucije sa sedištem u Vašingtonu.

"Fond i njegove zemlje članice imaju zajedničku obavezu da sprovedu konsultacije u skladu sa članom četiri Statuta MMF-a (prema kojem MMF održava godišnje razgovore sa zvaničnicima svake zemlje članice)", navodi se u saopštenju.

image