Ekonomija

Banjalučki ćevap i zvanično zaštićen

Zahtev za zaštitu ovog tradicionalnog jela podnelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta Banjalučkih ćevapa
Banjalučki ćevap i zvanično zaštićenGetty © AleksandarNakic

Banjalučki ćevap i zvanično je zaštićen oznakom garantovano tradicionalnog specijaliteta i upisan u Registar garantovano tradicionalnih specijaliteta.
Rešenje je donela Agencija za bezbednost hrane Bosne i Hercegovine, a objavljeno je u Službenom glasniku BiH 12. septembra. Zahtev za njegovu zaštitu je 22. marta podnelo je Udruženje za očuvanje garantovane tradicije specijaliteta Banjalučkih ćevapa.

"Komisija je utvrdila da je dostavljeni Zahtev kompletan i osnovan", navodi se u rešenju objavljenom u Službenom glasniku BiH, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

Donošenje ovog rešenja znači da svaki pojedini proizvođač proizvoda s nazivom Banjalučki ćevap, odnosno korisnik oznake, kao i svaki učesnik u lancu proizvodnje, prerade i distribucije naveden u specifikaciji proizvoda Banjalučki ćevap, sprovodi postupak potvrđivanja usaglašenosti sa specifikacijom proizvoda kod ovlašćenog tela za ocenjivanje usaglašenosti.

image