Magazin

Zbog čega svom psu nikada ne treba da dajete ostatke sa roštilja

Nakon prvomajskog uranka ili bilo koje druge proslave vlasnici pasa vole da svom ljubimcu ponesu i neku "poslasticu" direktno sa roštilja - neki ćevap, batak, ražnjić, pa čak i krompirić. Ali, da li je ovo preporučljivo?
Zbog čega svom psu nikada ne treba da dajete ostatke sa roštilja© Canva / giocalde

Vlasnici pasa retko odolevaju njihovom tužnom pogledu, pa pod izgovorom griže savesti sa njima dele svoje obroke. Iako ovo nije preporučljivo, pojedina hrana kod pasa neće izazvati neželjene reakcije. Međutim, roštilj se na ovom spisku ne nalazi i smatra se posebno opasnim po zdravlje ovih ljubimaca! 

Začini koji se koriste za roštilj mogu izazvati stomačne tegobe kod pasa

Meso zapečeno na roštilju najčešće je puno masnoća i raznoraznih začina, koje kod četvoronožnih prijatelja mogu izazvati niz neželjenih efekata. Najčešće su to problemi digestivne prirode, odnosno intenzivni grčevi u stomaku, povraćanje i dijareja. Posebno opasne po zdravlje pasa jesu marinade u kojima se neretko natapaju meso ili krompirići - između ostalog one sadrže crni i beli luk koji su psima zabranjeni i koji mogu prouzrokovati brojne zdravstvene tegobe.

Koščice iz mesa su opasne ako se progutaju

Osim što želudac pasa nije prilagođen za varenje ovakve vrste hrane, postoji i rizik od povreda digestivnog trakta do kojih može doći usled gutanja sitnih, oštrih koščica koje se mogu naći u komadićima mesa. Ovakve povrede sluznice usta, grkljana i creva mogu biti izuzetno opasne i dovesti do perforacija tkiva, a samim tim i unutrašnjeg krvarenja, prenosi portal Dejli Eho. U takvim slučajevima život psa može biti ugrožen, jer su i veterinari za praznike retko kada dostupni.

Komadići ćumura i bakterije su takođe pretnja po zdravlje pasa

Osim toga, na meso koje biste dali psu mogu se zalepiti i komadići ćumura, a ukoliko ste za potpalu roštilja koristili i popularne hepo-kocke ili neki drugi potpaljivač vatre, situacija je utoliko gora. Druga, ništa manja pretnja po zdravlje četvoronožnih prijatelja mogu biti i raznorazne bakterije koje su se tokom čitavog dana bezbrižnog roštiljanja nakupile na mesu, kao što su to Ešerihija koli, Listerija ili Salmonela. Zbog toga uvek bolje bacite preostalo meso kako ne biste rizikovali.

Ukoliko ipak želite da psa "počastite" roštiljem, uradite ovo

U slučaju da ne možete da podnesete misao da se kuću u kojoj vas čeka pas vratite makar bez jednog parčeta mesa, postarajte se da njegov komadić pripremite na adekvatan način. Šta to znači? Jednostavno je: parče za svog ljubimca pripremite zasebno, bez začina i ulja i na potpuno čistom roštilju, trudeći se da ono ne dođe u dodir sa drugom hranom. Takođe, tokom boravka u prirodi čuvajte komadić u aluminijumskoj foliji tako da se na njemu ne gomilaju bakterije, a idealno bi bilo i da ga držite na hladnom, kako se ne bi pokvarilo na vrućini.

image