Magazin

Suptilni znakovi da vaš pas ima bolove

Da li je vaš krzneni prijatelj počeo drugačije da se ponaša? Da li je oduvek bio veseo, ali u poslednje vreme je umoran, mrzovoljan ili čak agresivan? Da li često menja položaj sedenja ili možda ne može da prestane da gricka određeni deo tela? Ako je odgovor potvrdan, onda to znači da vaš ljubimac potencijalno prolazi kroz zdravstvene tegobe.
Suptilni znakovi da vaš pas ima bolove© Pexels/Pixabay

Nekada mislimo da savršeno poznajemo svog ljubimca, ali on može da šalje signale da oseća bolove na načine koji možda nisu toliko očigledni. Sledeće promene mogu biti znakovi starenja i promena raspoloženja, ali bi trebalo dobro obratiti pažnju na njih, jer nam mogu ukazati da naš pas oseća bolove, a da to ne ume da nam kaže.

Ne može prestati da grize određeni deo tela

Ako vaš pas često liže ili grize neki deo tela, to znači da verovatno oseća neprijatnost na koži ili ispod nje. Ovo opsesivno ponašanje takođe može biti znak anksioznosti, svraba, kompulzivnog problema ili neke vrste gastrointestinalnog bola/nelagodnosti.

Glavni problem sa prekomernim lizanjem je da, iako može privremeno da smiri njegove receptore za bol, lizanje samo po sebi može povrediti kožu i naknadno pogoršati simptome, slično kao kada ljudi češu ranu. Zbog toga je neophodno da vlasnik obrati pažnju da li se pas često češe ili liže jednu specifičnu tačku na telu.

Prekomerno balavi

Svi psi balave, ali ako psu curi velika količina pljuvačke iz usta (a ne gleda u tanjir pun ukusne hrane), to može biti znak da doživljava nelagodnost.

Anksioznost izazvana bolom i tegobama može dovesti do toga da životinja preterano slini i balavi. Ako se je ovo ponašanje praćeno brzim disanjem, oticanjem lica ili otežanim žvakanjem, verovatno je vreme za posetu veterinaru. Balavljenje je često zanemaren znak mučnine, a može biti posledica problema u gastrointestinalnom traktu.

Previše vlažan nos takođe može biti posledica infekcije sinusa, stranog predmeta zarobljenog u grlu, povrede udova ili repa, bolesti bubrega i jetre ili, u tešim slučajevima, stanja opasnog po život zvanog nadimanje, prema Američkom kinološkom klubu. Višak pljuvačke ili pena na ustima je takođe čest simptom među psima koji su jeli nešto što ne bi trebalo, poput čokolade ili grožđa.

Neobično sedi ili stoji

Držanje može reći mnogo toga o fizičkom i psihičkom stanju psa. Kao odgovor na traumu, mišići se menjaju kako bi zaštitili strukture oko sebe. Na primer, pas koji ima zdravstveni problem će možda sedeti sa izbočenom zadnjom nogom ako ga boli kuk, spustiti glavu ako ima bol u vratu ili savijati leđa ako mu je kičma povređena. Možda će čak i manje da maše repom ili će uvek da spušta uši.

Još jedan znak da psi boluju je ako su uznemireni i stalno menjaju položaj tela. Svaka očigledna promena u hodu, stajanju, sedenju ili mirovanju treba da se ispita.

Postao je letargičan i lenj

Još jedan znak da nešto nije u redu sa psom je da kada niotkuda postaje nezainteresovan za svoje omiljene igračke, aktivnosti i kada pokazuje znake opšte slabosti. To može da znači da je pas izložen nekom toksinu, dehidriran ili ima virusnu ili bakterijsku infekciju.

Manjak volje za odlazak da se ide u šetnju, usporavanje i ukočeno kretanje su simptomi koje mnogi uglavnom pogrešno pripisuju starosti, kada, u stvari, postoji zdravstveno stanje koje izaziva nelagodnost koju bi veterinar trebalo da dijagnostikuje i leči.

Režanje

Ako vaš četvoronožni prijatelj obično radostan, ali je niotkuda postao mrzovoljan, to znači da možda oseća bol, potencijalno zbog ortopedske povrede ili infekcije. Pas može iznenada zarežati na svoje vlasnike ili ispustiti glasan zvuk kada promeni položaj između ležanja i ustajanja. Pored toga, čest će da se ukoči i reži ili čak može da ujede psa ili čoveka za kojeg misli da će da mu dotakne bolno područje. U mnogim slučajevima neobjašnjive agresije, glavni krivac je uglavnom bol. 

Svaki pas drugačiji - neki će veoma očigledno pokazati znakove bola, dok se kod drugih ovi znaci mogu teže primetiti. Važno je da pažljivo obraćate pažnju na svog psa, jer čak i najmanja promena u ponašanju može da bude signal da nešto nije u redu. 

image