Magazin

Psi mogu da odglume da su bolesni samo kako bi dobili više pažnje od svojih vlasnika

Psi su prepametne životinje i ova tvrdnja se ne dovodi u pitanje. Međutim, oni ne samo da su pametni, već mogu biti i veoma lukavi kada žele nešto da dobiju. A kada je u pitanju pažnja ili poslastice, spremni su na sve, pa čak i da se pretvaraju da se ne osećaju dobro.
Psi mogu da odglume da su bolesni samo kako bi dobili više pažnje od svojih vlasnika© Canva / Damedeeso

Svaki vlasnik psa će za svog ljubimca reći da je prepametan - brzo uči komande, zna tačno kada je vreme za spavanje, a ume i da "namiriše" kada se vlasnik ne oseća dobro i pruži mu svu potrebnu nežnost i ljubav. Isto tako, kada im te iste nežnosti i ljubavi zafali, spremni su da na veoma lukav način do njih i dođu. I to ni manje ni više nego izuzetnom glumom dostojnom Oskara.

Psi mogu da odglume da su bolesni ili povređeni

Kuce privlače pažnju na mnogo različitih načina: gurkaju njuškom vlasnika kako bi dobile (još) malo maženja, skakuću ispred njih, donose svoje omiljene igračke ne bi li se sa njima neko poigrao, ili tužno gledaju svojim kučećim očima znajući da svako "padne" na taj pogled.

Međutim, ponekad se dešava da od umora ili količine posla, naročito kada vlasnici rade od kuće, oni jednostavno ne stignu da ljubimcima posvete dovoljno pažnje. Onda kada su sve "legalne" mogućnosti dobijanja pažnje iscrpljene, a rezultati u vidu maženja, igranja i grljenja izostali, na scenu stupa neverovatna moć glume.

Prave se da su bolesni ili da im je povređena šapa

Najčešće, četvoronožni ljubimci glume da se ne osećaju dobro - oni mogu naprasno da dobiju kašalj, kijavicu ili neki izmišljeni stomačni virus, samo kako bi vlasnik ostao duže kod kuće, preskočio odlazak na posao, trening ili druženje sa prijateljima u gradu.

Oni kojima je pretvaranje da su bolesni preveliki izazov, biraju lakše načine dobijanja pažnje poput ćopanja na jednu šapu. Izbegavaju da se na nju oslanjaju, sklanjaju je kada želite da pogledate u čemu je problem, pa čak i zacvile kako bi gluma bila verodostojnija.

Razlog svemu tome jeste što će svoje vlasnike, makar na dan ili dva, naterati da ostanu kod kuće, provode sa njima više vremena i maze ih češće nego što to rade obično. Naravno, ovo ne znači da je svaki put kada se vaš ljubimac oseća loše to samo gluma zarad malo više pažnje i maženja, ali je dobro znati da su čak i na ovo sposobni ne bi li sa svojim omiljenim ljudima proveli nešto više vremena.

image